Stjärnkocken får leva på gröt

Kronofogden tar 75-årige Carl Butlers pension

NYHETER

Gamla krogkungen Carl Butler, 75, har fastnat i kronofogdens nät.

I dag tvingas han leva på 23 kronor om dagen.

- Ska jag leva på bara gröt? frågar han sig i ett brev till fogden.

Foto: MARTIN CEJIE
VILL LEVA VÄRDIGT Den gamle krogkungen har själv föreslagit en återbetalningstakt som innebär att han kan leva ett värdigare liv. Nu får han leva på 23 kronor om dagen.

Carl Butler drev under tre decennier en av Stockholms mest trendiga och populära krogar: Svensson & Butler. Han har gett ut elva kokböcker, en av dem tillsammans med mångmiljardären Ingvar Kamprad.

Krog i konkurs

Nu på ålderns höst har Carl Butler en skuld på cirka 130 000 kronor för uppskjuten skatt på reavinst från försäljning av hans bostadsrätt i Vasastan. 1996 gick hans krog i konkurs.

Carl Butler har sedan 2002 haft en överenskommelse med fogden om att betala av sin skatteskuld med 6 000 kronor varje månad. Med få undantag har han betalat hela summan. Nu får han inte längre amortera skulden på egen hand. Kronofogden beslutade den 20 januari att mäta ut 8 734 kronor per månad direkt från hans pension.

Det betyder att han får cirka 23 kronor per dag att röra sig med efter hyra och fasta kostnader. Dessutom får han behålla 52 kronor för mat per dag enligt Konsumentverkets normer.

- Orimligt och nästintill omänskligt, säger Carl Butler. Hela mitt sociala liv slås i spillror. Jag får knappt råd att köpa ett par strumpor.

Han beskriver sig själv som en social och levnadsglad person med ett stort kulturellt intresse. De senaste 50 åren har han vant sig vid att regelbundet besöka Operan och gå på teater och bio. Ibland tar han en öl i glada vänners lag. Nu är det slut med den typen av "utsvävningar".

Rimliga former

Carl Butler är fullt på det klara med att betala av sin skuld. Men han vill göra det under rimliga former och i samförstånd med kronofogdens handläggare.

Han har själv föreslagit att betala av skulden med 7 000 kronor i månaden. Då blir han skuldfri efter 19 månader. Enligt kronofogdens nuvarande beslut ska skulden vara reglerad efter 15 månader.

- Det handlar om ynka fyra månader. För mig är den tidsrymden av enorm betydelse, men knappast för staten. Det handlar om min möjlighet att kunna fortsätta att leva ett värdigt liv, säger Carl Butler.

"En principfråga"

- För mig är kronofogdens agerande framför allt en principfråga. Min huvudfråga är: Får man behandla människor hur som helst och fatta beslut över deras huvuden?

I förra veckan överklagade han kronofogdens beslut om utmätning hos tingsrätten.

Han ska betala 8 734 kr/mån

Magnus Backlund