Ny miljöskandal vid tunnelbygget i Halland

Tätningsmedel läckte ut vid borrning i känsligt område

NYHETER

En ny miljöskandal ser ut att ha drabbat tunnelbygget vid Hallandsåsen.

Efter en borrning vid ett mycket känsligt naturområde har tätningsmedlet bentonitlera läckt ut i skogen.

– Man skulle inte ha borrat där, säger Bo Wendt, miljöchef i Båstads kommun, till aftonbladet.se.

Det är SVT:s Sydnytt som på söndagen rapporterar om den befarade miljöskandalen. Vid en planerad provborrning under Banverkets tunnelbygge i Hallandsåsen läckte tätningsmedel i onsdags åter ut – i ett naturskyddsområde.

– Man gjorde ett undersökningshål och ur det vällde en massa vatten upp, säger Bo Wendt.

När vattnet vällde upp ur borrhålet tätade man med cement och bentonitlera. Och när tätningsmedlet rann ut kom det upp på ett så kallat Natura 2000-område.

Miljöskyddsområdet innefattar slåtterängar och ett skogsområde och har av EU bedömts som extra skyddsvärt. Nu klarade sig dock ängarna.

– Men det är inte bra. Man skulle ha struntat i att slå det här hålet så nära. Det fanns risker med det, säger Bo Wendt.

– Det oförutsedda händer hela tiden här.

Banverket hoppas dock att miljön kommer att klara sig bra och bedömer läckan som relativt ofarlig.

– Det är naturligtvis inte bra men jag tror inte att det kommer påverka miljön. Bentonitleran är i sig inte farlig. Det är värre med cement men det användes bara i små mängder i onsdags, säger Banverkets projektchef Christer Möller till SVT Sydnytt.

Tunnelprojektet vid Hallandsåsen har haft stora bekymmer tidigare. I somras drabbades Lyabäcken av fiskdöd efter ett utsläpp, men den största skandalen var användningen av tätningsmedlet Rhoca-Gil. Det skulle vara ofarligt, men visade sig förgifta vattnet runt tunnelbygget.

Mattias Lundell