USA vill skaffa baser i Afrika

Misstänker att al-Qaida försöker upprätta nya terrorceller – vill snabbt kunna sätta in styrkor

NYHETER

DAKAR

USA misstänker att terrornätverket al-Qaida, ansatt av kriget mot terrorismen, försöker upprätta nya celler i Afrika och har inlett samtal med afrikanska länder om att snabbt få sätta in styrkor om det skulle behövas.

- Även om det inte är ett utbrett fenomen finns det tecken på att al-Qaida är i farten, säger den amerikanske generalen Charles Wald, som är vice befälhavare i det amerikanska Europakommandot EUCOM, i en intervju för Reuters.

- Det faktum att de finns där, antyder att de i framtiden och kanske redan nu opererar i norra delarna av Afrika liksom i Östafrika, säger Wald.

EUCOM, som leder USA:s militära operationer i hela Afrika utom på Afrikas horn, hoppas kunna nå överenskommelser med länder runt om på kontinenten om möjlighet för USA att snabbt ingripa utan att behöva upprätta permanenta baser.

Förbereder insatser

Wald har träffat regeringar och militära ledare i en rad afrikanska länder för att diskutera underrättelsesamarbete, gemensamma militärövningar och tillgång till flygfält för amerikanska styrkor.

- På vissa ställen har vi redan nått överenskommelser och upprättat viss infrastruktur. Vi tittar på varenda plats som skulle kunna utnyttjas vid en strategisk luftlandsättning, säger Wald.

Förutom Wald har också general James Jones, som är EUCOM-chef och Natos Europabefälhavare rest runt i Afrika i samma ärende.

Washington ser Afrika både som ett presumtivt rekryterings- och övningsområde för terrornätverk. Många länder har relativt svaga regeringar och säkerhetsstyrkorna har att övervaka vidsträckta ökenområden och långa kuststräckor.

Behöver tillflyktsort

- De söker efter ett ställe där de kan göra samma sak som i Afghanistan, Irak och på andra platser. De behöver en tillflyktsort för att utbilda, utrusta, organisera och rekrytera, säger Wald.

- När man kramar ballongen och driver undan dem söker de sig till Afrika, anser Wald.

Amerikanska militärexperter befinner sig redan i Mali för att hjälpa landets styrkor att skärpa gränskontrollen i sydkanten av Saharaöknen, där många befarar att militanta islamister försöker upprätta baser.

USA hjälper också andra länder i regionen, som Mauretanien, Niger och Tchad, att bekämpa hot mot säkerheten. Enligt Wald kommer USA även att hjälpa till med militärutbildning i Algeriet, Tunisien och Marocko.

Säkerhetskällor i regionen hävdar att den algeriska islamistgrupp med band till al-Qaida som kidnappade 32 européer i Sahara förra året redan rekryterar medlemmar i moskéer i norra Mali.

TT-Reuters