al-Qaidagrupp tar på sig färjekatastrof

Över 180 människor saknas efter häftig brand på ”Superferry 14” i Filippinerna

1 av 5 | Foto: AFP
Den utbrända färjan har nu svalnat och på söndagen kunde räddningsmanskap ta sig ombord.
NYHETER

Vittnen har talat om en explosion ombord på den filippinska passagerarfärjan ”Superferry 14”.

Nu tar den muslimska Abu Sayyaf-gerillan – som anklagas för att ha kopplingar till al-Qaida – på sig dådet.

Fortfarande saknas över 180 människor.

I ett telefonsamtal till den filippinska radiostationen DZBB tog Abu Sayyafs talesman Abu Sulaiman på sig skulden för branden ombord på passagerarfärjan ”Superferry 14”. Han sa att gerillagruppen – av USA anklagad för kopplingar till al-Qaida – hade planterat en bomb ombord.

”Dådet var en hämnd”

I sin kommentar sa Sulaiman att dådet var en hämnd – för att muslimska kvinnor behandlas illa i landet och för våldsdåd mot muslimer i södra Filippinerna.

De filippinska myndigheterna är tveksamma till samtalet och militären menar att gerillan bara är ute för att få uppmärksamhet.

– De vill bara dra nytta av mediernas intresse för den här Superferrybranden, säger miliutärtalesmannen Daniel Lucero.

Hörde explosion

Men flera vittnen säger, enligt BBC, sig ha hört en explosion före branden.

Flera länder har terrorstämplat Abu Sayyaf efter en rad uppmärksammade bombdåd och färjebranden utbröt samma dag som två medlemmar dömdes till livstids fängelse för kidnappning. Själv betraktar man sig dock som en muslimsk separatiströrelse.

De filippinska farvattnen är olycksdrabbade, men färjebranden riskerar att bli den värsta katastrofen på många år. Totalt fanns 899 personer ombord när branden utbröt: En person har hittills hittats död – och hela 186 människor saknas fortfarande.

Färjan har svalnat

På söndagen minskade också hoppet om att hitta någon vid liv. I förmiddags hade färjan svalnat så pass att räddningsmanskapet för första gången kunde ta sig ombord på den sönderbrända färjan. De sa sig ha mötts av ”en stank av död”.

Arthur Gosingan vid kustbevakningen försökte dock hålla uppe hoppet i en intervju med brittiska BBC.

– Vi kan inte säga att det finns en massa kroppar än, sa han.

– Färjan är inte helt utbränd. Vi hoppas fortfarande kunna hitta överlevande.

Explosion i maskinrummet

Tidigare har myndigheterna framförallt ställt sitt hopp till att människor som räddats ombord på förbipasserande fartyg inte skulle ha registrerats som räddade. Men ännu på söndagen hade inga sådana rapporter gjorts.

Färjan fattade eld ungefär två timmar efter fredagens avfärd från Manila med kurs mot centrala Filippinerna. Enligt myndigheterna var orsaken en explosion i maskinrummet. Vad som orsakade explosionen var inte känt, men branden spred sig snabbt till passagerarutrymmena.

Mattias Lundell