President Aristide har lämnat Haiti

Flydde undan rebellupproret till Sydafrika

NYHETER

President Jean-Bertrand Aristide klarade inte trycket från rebellerna.

I ett jetflygplan lämnade han på söndagen våldets Haiti för Sydafrika.

– För att undvika blodsutgjutelse accepterar jag att avgå, säger presidenten själv.

Foto: AP
flydde President Jean-Bertrand Aristide lämnade på söndagen Haiti. Bilden är tagen vid en presskonferens i presidentpalatset i Port-au Prince på tisdagen.

Amerikanska trupper har de senaste dagarna stått redo för att gå in i Haiti i ett försök att få stopp på det blodiga upproret. Samtidigt har USA och andra länder uppmanat Haitis president att lämna landet.

Aftonbladets utsäde på Haiti kunde i dag berätta att president Jean-Bertrand Aristide till slut bara skyddats av ett 50-tal legosoldater och haft två helikoptrar startklara. Men på tidigt på söndagsmorgonen valde presidenten fly i ett vitt jetplan, som sågs lämna flygplatsen i huvudstaden Port-au-Prince.

– För att undvika blodsutgjutelse accepterar jag att avgå, säger president Aristide i ett uttalande från Dominikanska Republiken, enligt hans premiärminister.

Efter Aristides flykt avlade högsta domstolens ordförande Boniface Alexandre eden som ny president, enligt landets författning. Han vädjade till landets invånare att hålla sig lugna.

Döttrarna har redan lämnat landet

En av presidentens närmaste medarbetare, Leslie Voltaire, säger till nyhetsbyrån AP att presidenten har lämnat landet och flera oberoende källor bekräftar uppgiften. Tidigare har hans två döttrar lämnat ön landet och Artistide har flytt tillsammans med en rad av sina närmsta medarbetare till grannlandet Dominikanska republiken.

Det var först oklart vart Aristide tagit vägen sedan han lämnat Port-au-Prince - enligt hans tjänstefolk hämtad av amerikanska soldater mitt i natten. Senare meddelade Panama enligt TT att man beviljat ex-presidenten tillfällig asyl på amerikansk begäran.

Omkring 25 ministrar, regeringstjänstemän och andra Aristide-trogna haitier tog sig över gränsen och väntades få asyl i Dominikanska republiken.

På kvällen meddelades det i Paris att Frankrike beslutat skicka en militär styrka till Haiti för att skydda de franska medborgare som befinner sig där.

Omvärlden hoppas nu att det tre veckor långa och blodiga rebellupproret mot Haitis första fritt valda president ska vara över. Situationen har den senaste vecka varit helt okontrollerbar och laglösheten är total i Port-au-Prince.

USA välkomnar Aristides avgång

Striderna har rasat mellan den presidenttrogna milisen chimererna och rebellerna och det är befolkningen som fått lida. Och USA – som tidigare hjälpt Aristide efter ett kuppförsök – har bett honom lämna sin post.

Efter dagens besked välkomnade den amerikanska administrationen också beslutet.

– President Aristides beslut är det bästa för det haitiska folket, säger en topptjänsteman till AP.

Inte välkommen i Marocko

De marockanska myndigheterna uppger enligt AP att den flyende presidenten inte är välkommen till det nordafrikanska kungadömet.

Enligt en talesman för regeringen tillåts inte Aristide att komma in i Marocko.

– Vi har andra prioriteringar för tillfället, sade den icke namngivne talesmannen, enligt AP, och syftade på jordbävningen som drabbade landet för en vecka sedan och dödade nära 600 människor.

Mattias Lundell, Karin Klarström