Ingen flax med goja på krogen

Restaurang-besöket blev rättssak

1 av 2 | Foto: GOTLANDS ALLEHANDA
STÖKIG? Papegojan Svea, en grå jacko, blev föremål för krogvaktens raseri när han flaxade med vingarna. (Gojan på bilden är av samma typ men inte identisk med Svea.)
NYHETER

Mannen skulle dressera sin papegoja - och tog med henne på restaurang.

Vid entrén hamnade det ovanliga paret i dispyt med ordningsvakten som hävdar att mannen kastat papegojan mot honom.

- Löjligt att en stor ordningsvakt är rädd för en liten fågel, säger mannen.

Den 19 januari i år besökte den 43-årige mannen restaurang Blå kök och bar i Umeå. I sällskap hade han papegojan Svea, en treårig grå jacko.

- Jag föder upp papegojor och brukar ta med dem överallt. Det är ett bra sätt att dressera dem på, säger mannen.

Började flaxa

Men ordningsvakten uppskattade inte den något udda gästen. Trots att hon var kopplad. Han bad 43-åringen att lämna restaurangen. Utanför entrén började fågeln plötsligt att flaxa.

- Det är ett sätt för fåglar att slappna av på. Men vakten trodde att fågeln attackerade honom eller att jag kastade fågeln mot honom, säger mannen.

Ordningsvakten blev så skärrad att han kallade på polis. 43-åringen och Svea fick följa med till polisstationen för förhör.

I går dömdes han av Umeå tingsrätt till dagsböter på 900 kronor för förgripelse mot tjänsteman. Mannen ska överklaga domen.

- Det har ju inte hänt något. Jag tycker att det är lite barnsligt av en stor ordningsvakt att bli rädd för en liten fågel, säger han.

Annacarin Falk