Slottet? - där vill jag inte bo

Landshövdingen i Örebro stannar hellre kvar i sin villa

1 av 5 | Foto: LARS ROSENGREN
SLOTTET Örebro slott är fullt av stora salar och gemak. Sören Gunnarsson tycker att det hör hemma i medeltiden.
NYHETER

ÖREBRO

Nye landshövdingen i Örebro måste bo på slottet, precis som sina 37 företrädare.

Men det har han inte lust med.

- Det här boendet hör hemma i medeltiden, säger Sören Gunnarsson.

I landshövdingeämbetet ingår att man ska bo i tjänstebostaden, punkt slut.

Det har Sören Gunnarsson, 60, socialdemokratisk höjdare i länet, motsatt sig ända sedan utnämningen:

- När statsrådet Lars-Erik Lövdén erbjöd tjänsten sa han att "det sämsta med utnämningen är boendet", säger Gunnarsson.

Salar och gemak

Han guidar Aftonbladet runt i den 1 300 kvadratmeter stora residensvåningen i Örebro slott.

Vi vandrar länge genom storslagna salar och mindre gemak innan vi kommer till dörren som leder in i den 120 kvadratmeter stora privata delen, där det är tänkt att landshövdingen Sören Gunnarsson och hans hustru Susanne ska bo från 21 april.

Jämställdhetsfråga

- Det här är enda vägen in i våningen. Jag skulle aldrig acceptera att hon ska behöva be om ursäkt för att komma förbi om jag har en mottagning i residensvåningen. Eller omvänt, om hon är i privatbostaden, att hon blir ett störningsmoment om hon kommer ut i residensvåningen. Det är en jämställdhetsfråga, att mitt uppdrag inte ska bli till förfång för henne. Hon har en egen karriär som LO-ombudsman, säger Gunnarsson.

Runda väggar

Väl inne i den privata delen så öppnar det enda rummet - förutom sovrummet och köket - upp sig. Det är minst fem meter högt i tak, runda väggar och en golvyta som upptar ungefär halva våningen. Minst sagt svårmöblerat.

I köket - från början "drottningens sovgemak" - står spisen som inte har någon fungerande ventilation. Tidigare landshövdingar har löst det genom att vandra långt bort till residensvåningens kök, laga maten där och bära in den till privatbostaden. Tvättmaskinen står ännu längre bort, nedanför en vindlande trappa.

Till skillnad från flera tidigare landshövdingar kommer Gunnarsson från Örebro och har en villa i staden, en trevligt inredd bostad med egen trädgård som han gärna visar upp.

Dessutom är utnämningen förhållandevis kort, bara till 2008 eftersom han sen går i pension. Tidigare landshövdingar har ofta suttit uppemot tio år.

Säng från Ikea

Nu har Sören Gunnarsson ändå gått med på att bo både hemma och på slottet, i helgen var han och hustrun på Ikea och tittade på en säng de kan ställa på slottet. Men han tänker arbeta för att nästa landshövding ska få ett bättre boende:

- I Sörmland köpte man ett separat hus för att ordna boendet åt landshövding Bo Holmberg, säger Sören Gunnarsson.

Är Örebro slott dåligt attt bo i?

Joachim Kerpner