Har du tröttnat, Göran Persson?

NYHETER

Först klappade Göran Persson kossor. Sedan inspekterade han en herrgård för 8,5 miljoner som gode vännen Björn Rosengren vill köpa.

Har statsministern tröttnat på sitt jobb?

Håkan Sterner, nuvarande ägare av Älholmens herrgård.

Göran Persson har fått mycket kritik för att han besökte två bondgårdar i Sörmland i stället för att delta i sorgehögtiden i Madrid efter terrordåden.

I går avslöjade Rapport att det inte var Perssons enda syssla i onsdags förra veckan. Han bistod också sin gode vän Björn Rosengren, tidigare näringsminister och nu rådgivare i Kinneviks ledning.

Rosengren, som redan äger en herrgård, är spekulant på Älholmens gård utanför Arboga. Anor från 1400-talet, 11 000 kvadratmeter tomt, tre bostadshus varav huvudbyggnaden med tio rum och kök är det största. Pris: 8,5 miljoner.

Träffa bönder

Persson, som är mycket intresserad av design och arkitektur, inspekterade under kvällen ingående gården tillsammans med Björn Rosengren. Om han rekommenderade köp är okänt.

Att biträdande finansminister Gunnar Lund fick representera Sverige i Madrid beror alltså inte bara på att Persson skulle träffa bönder. Dessutom skulle Rosengren köpa nytt hus.

Göran Persson har varit statsminister i åtta år. Två år mindre än Olof Palme, två år mer än Thorbjörn Fälldin, ett år längre än Ingvar Carlsson. Om han börjar tröttna är inte konstigt.

Statsministern är alltid i tjänst. Statsministern står på tå dygnets alla vakna timmar. Statsministern tackas av få men ska själv tacka ganska många. Det är ett ruskigt slitigt jobb.

Under våren har Göran Persson varit alltmer frånvarande i den svenska politiken. Antalet artiklar i Mediearkivet, en databas med 16 dagstidningar, med Persson i rubriken har minskat med 27 procent under första kvartalet jämfört med samma tid förra året.

Fingertoppskänsla

En stor del av våren har Göran Persson ägnat åt resor utomlands. Bland annat har han vid två tillfällen åkt till Asien på veckolånga resor.

Men Persson, känd för sin fingertoppskänsla, har dessutom börjat göra rejäla felbedömningar. En var att avstå från högtiden i Madrid. En annan att läxa upp de nya EU-länderna för deras skattesystem. (Vad Persson gjort om hans polske kollega dömt ut det svenska törs man knappast tänka på.)

Klavertramp

En tredje miss var att först tala om den historiska chansen att ena Europa. Och sedan föreslå specialregler som diskriminerar dem som bor i EU:s nya länder. Ett fjärde klavertramp var att ta avstånd från den ende nordiske kandidaten till posten som ordförande i EU-kommissionen, Finlands Paavo Lipponen.

Göran Persson har sagt att han sitter kvar som partiledare till valet 2006. Blir det verkligen så länge?

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM