Bakslag för skivindustrin i Kanada

Fortsatt fritt fram att ladda hem musik från internet

NYHETER

OTTAWA

Personer i Kanada som laddar hem musik från internet kan fortsätta med det. Det är innebörden i ett domstolsutslag på onsdagen.

Domstolen avslog en begäran från landets största skivproducenter om att internetföretag ska tvingas identifiera 29 personer som lagt ut musikfiler i stor skala på internet.

Domen var ett bakslag för musikindustrin som ville driva fallen för att bromsa utbytet av musik via internet. Musikindustrin i Kanada är den sjätte största i världen och skivbolagen har uppmuntrats av rapporter från USA där nedladdningen av musik från nätet har minskat efter stämningar mot filbytare. I USA har nästan 2 000 personer som tillhandahåller musikfiler på internet stämts sedan i september.

Men den federale domaren Konrad von Finckenstein, tidigare konkurrenskommissionär i Kanada, slog fast att allmänhetens intresse gick före skivbolagens. Att lägga ut en musikfil så att andra kan ta del av den är inte samma sak som att distribuera musiken, ansåg han, och jämförde med ett bibliotek som placerar en kopieringsmaskin i ett rum fullt av upphovsrättsskyddat material.

TT-Reuters