Försök att gripa Karadzic misslyckades

Explosioner och skottlossning vid Nato-räd i Pale

NYHETER

PALE

Natten mot torsdagen slog Sfor-soldater till mot staden Pale i Bosnien i ett försök att gripa den efterlyste före detta bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic. Men operationen misslyckades.

En explosion och skottlossning hördes under natten i Karadzics hemstad Pale. Runt 40 amerikanska, brittiska och tyska soldater ur den Natoledda fredsstyrkan Sfor omringade den serbisk-ortodoxa kyrkan och en prästbostad strax intill. Två personer skadades och fördes bort med helikopter. Enligt Sfors talesman rörde det sig om civilpersoner som fanns inne i byggnaden och som skadades av explosionen. De fördes till ett civilt sjukhus för vård.

Sfor har under de senaste månaderna intensifierat jakten på Karadzic som är efterlyst av FN:s krigsförbrytardomstol för det forna Jugoslavien i Haag, misstänkt för krigsförbrytelser under kriget i Bosnien 1992-1995. En belöning på fem miljoner dollar är utlovad för hans gripande.

Karadzic är tillsammans med sin förre militärbefälhavare Ratko Mladic anklagad för mordet på upp till 8 000 muslimska män och pojkar i Srebrenica 1995, och för belägringen av Sarajevo där runt 12 000 människor miste livet.

Karadzic tros ha hållit sig undan i bergsområden i östra Bosnien och i det angränsande Montenegro med hjälp av lojala anhängare. I januari finkammade Natosoldater Pale i tre dagar, efter ett tips om att Karadzic var sjuk och hade tvingats söka vård i sin gamla hemstad, där hans hustru fortfarande bor.

TT-Reuters