Granne med lagret - greps och satt inlåst i 20 timmar

1 av 2 | Foto: BT
Lagret i Ishöj sett från luften. Bilen inringad.
NYHETER

ISHØJ

Martin Lynge Olsens enda brott är att han bor granne med en lagerlokal. Men när den danska polisen slog till mot lagerlokalen för att gripa misstänkta terrorister, åkte han också i arresten.

- Jag är helt slut efter den fruktansvärda natten i cellen, säger Martin Lynge Olsen, 48, till Aftonbladet.

Ishöj Landsby är en lugn liten by sydväst om Köpenhamn. På vänster sida om gatan som går rakt igenom byn ligger en stor lagerlokal. I huset intill bor pedagogen Martin Lynge Olsen med familj.

I förrgår kväll höll han på att röja uppe på vinden när han plötsligt fick se hur en man med en kopplad hund gick omkring i hans trädgård.

- Jag gick ner för att kolla och just då bankade en polisman på fönstret, berättar han för danska tidningen BT. Så fort jag öppnade dörren tvingades jag ner på magen. Det hela var rätt våldsamt.

Sökte igenom huset

Iförd handfängsel fick Martin Lynge Olsen stå ute på gårdsplanen och vänta i 45 minuter, medan polisen letade igenom hans hus och bland annat beslagtog hans dator.

Därefter kördes han till polisstationen och inte förrän mitt i natten förhördes han.

- Jag anklagades för att ha gömt en terrormisstänkt och de ville veta vilka människor från Marocko och Algeriet jag känner.

Martin Lynge Olsen förklarade att han inte känner några nordafrikaner över huvud taget. Han hade hela tiden trott att det var turkar som förvarade varor i lagerlokalen. Den enda kontakt de haft var när han förra året sålde 30 pallar till dem.

Släpptes i går

Utan möjlighet att meddela sig med sin fru eller med skolan där han jobbar, hölls Martin Lynge Olsen inlåst i 20 timmar. Först vid 16-tiden i går släpptes han - inte längre misstänkt för något brott.

- Jag är mycket missnöjd med det sätt jag behandlades på, säger han. Det enda jag fick att äta var två skivor franskbröd och ett glas vatten.

- Dessutom fick jag själv betala taxin hem, trots att polisen lovat att skjutsa mig. Det kostade 260 kronor.

Även Martin Lynge Olsens kamrat Francisco Zaplana greps under razzian.

Tog fingeravtryck

- Jag skulle bara lämna ett par skidhandskar till Martin, men när jag närmade mig huset blev jag gripen. Jag var tvungen att följa med till stationen och lämna fingeravtryck och bli fotograferad.

Martin Lynge Olsen tänker nu begära skadestånd för timmarna han satt anhållen.

Ingrid Carlqvist, Krister Hansson