Polis grep terrorligan

- misstänker att svenskar skulle utföra bombdåd

1 av 2 | Foto: KRISTIAN LINNEMANN / SCANPIX
SKUGGAD FRÅN SVERIGE Svenska Säpo skuggade skåpbilen, som var hyrd på Statoil i Järfälla. I Ishöj slog specialstyrkan till.
NYHETER

MALMÖ

Här - vid en lagerlokal i förorten Ishøj utanför Köpenhamn - greps fyra svenskar i förrgår kväll.

De misstänks för förberedelse till terrordåd.

Svenska regeringen är informerad.

Det var i tisdags kväll som den danska antiterroriststyrkan AKS slog till mot svenskarna.

De greps tillsammans med en 38-årig man, internationellt efterlyst för terrordåd i Marocko.

Vid 19-tiden rullade en svensk hyrbil, en Mercedes-skåpbil som hyrdes på Statoil i Järfälla i måndags kväll, upp framför dörrarna till en lagerlokal på Ishøjs Bygade utanför Köpenhamn.

Tungt beväpnade

I samma stund omringades den av tungt beväpnade poliser från den danska antiterroriststyrkan AKS. Sammanlagt greps åtta personer.

- Plötsligt vimlade det av poliser med kpistar och allt möjligt. Stora blå bilar spärrade gatan och inte ens min son fick komma igenom, berättar Hanne Nielsen som bor bredvid lagerlokalen.

Enligt en av den danska tidningen BT:s källor skuggade Säpo hyrbilen när den körde genom Sverige ner till Malmö. När den körde över Öresundsbron larmades Säpos danska motsvarighet, polisens efterretningstjeneste.

Bombexperter

Lagerlokalen där tillslaget skedde ligger i den invandrartäta stadsdelen Ishøj utanför Köpenhamn. Såväl lagerlokalen som angränsande byggnader blev genomsökta av bombexperter från danska polisen och militären. En helikopter kretsade flera gånger över området.

Vid husrannsakningen beslagtogs två datorer. Polisen förseglade därefter lagerlokalen med stora hänglås på dörrarna. Lokalen används av flera mindre företag som lager för krukor, möbler och mattor.

Enligt uppgift till Aftonbladet hittades dock inga sprängmedel i bilen eller lagerlokalen. Skåpbilen stod i går fortfarande kvar utanför lagerlokalen. Ovanpå instrumentpanelen stod tre pappersmuggar med kafferester och på golvet låg ett äppelskrutt och en gul och svart väska.

Svenska säkerhetspolisen är förtegen med upplysningar och säger att det är en helt igenom dansk sak, men bekräftar för Aftonbladet att även svenskar har gripits.

- Jag kan bara säga att personerna som greps i Danmark är kända av oss. Men det handlar inte om något planerat terrordåd i Sverige, säger biträdande Säpochefen Margareta Linderoth till TT.

Enligt Linderoth greps totalt sju personer.

Marockan häktad

Svenska regeringen har informerats om gripandet.

Enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladet kan männen ha planerat ett terrorattentat i Danmark.

En av de minst åtta gripna vid tillslaget, den 38-årige marockanen, häktades i går under största hemlighetsmakeri.

Häktningsförhandlingen skedde bakom dubbelt stängda dörrar, vilket i Danmark betyder att allmänheten inte ens får höra vad den häktade är misstänkt för. Det är en mycket ovanlig åtgärd i Danmark, men används vid allvarliga misstankar som till exempel terrorism.

Lugn och oberörd

Mannen är sedan tidigare misstänkt för ett mordförsök i samband med ett terrordåd i Marocko.

När den överviktige 38-åringen med ett stort skägg och det långa håret samlat i en hästsvans fick frågor av domaren svarade han utan hjälp av tolk. Trots de allvarliga misstankarna verkade han lugn och oberörd.

Först när frågorna blev lite mer komplicerade tog 38-åringen hjälp av tolk.

Innan åklagaren presenterade misstankarna mot mannen stängdes dörrarna. Den stränga sekretessen i målet är ytterligare ett tecken på att det inte rör sig om ett vanligt utlämningsfall.

Per-Ola Ohlsson, Anders Johansson