Pensionsbluff lurade äldre i Japan

Här är fler aprilskämt världen runt

NYHETER

Den japanska regeringen tänker ge landets pensionärer fem lotter och chansen att vinna miljoner i stället för de reguljära pensionsutbetalningarna.

Tro't den som vill. Det var i alla fall vad Tokyotidningen Shimbun försökte lura i sina läsare den första april.

''Syftet är att dämpa allmänhetens missnöje genom att ge våra åldringar drömmen att kunna vinna miljonbelopp'', skrev tidningen i ett av sina fyra aprilskämt.

Skämtet gick dock inte hem i alla läger eftersom fler och fler japaner, särskilt unga, befarar att de inte kommer att få ut mycket av rådande pensionssystem även om de axlar en större betalningsbörda än vad deras åldrande föräldrar gjorde.

Olja på Mars

Den statliga italienska tv-kanalen RAI försökte roa sina tittare med att påstå man hittat olja på Mars. Oljefyndet sades i det skämtsamma inslaget vara bevis för att det en gång i tiden funnits gott om liv på vår grannplanet.

Nyhetsorganet TG2 spädde på det hela med att påstå att källan till uppgifterna var den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasas inofficiella webbsida.

Norska Aftenposten försökte slå i sina läsare att landets hälsovårdsmyndigheter planerar att operera in elektroniska ID-kort under huden på folk för att bättre ta reda på deras vårdbehov. Enligt Aftenposten skulle initiativet på sikt gälla alla patienter i Norge för att myndigheterna skulle få en överblick av hur landets sjukvårdsresurser utnyttjas.

Skämtet var så framgångsrikt att vid lunchtid hade 8500 personer läst det på tidningens hemsida. Det stora intresset blockerade under en tid hemsidan. Över 2000 personer klickade också på en länk som sades vara till för dem som ville delta i projektet.

Lyxkryssning för präster

Den danska tidningen Kristeligt Dagblad roade sina läsare med nyheten att kyrkoministern Tove Fergo i hemlighet inbjudit landets biskopar till en lyxkryssning i Karibien till en kostnad av 30000 kronor per biljett. Anledningen skulle vara att kyrkoministern ville bättra på sina ansträngda relationer med biskoparna.

Fristaden Christianias Ungdom lät också höra tala om sig den första april med hot om att ockupera statsministerbostaden Marienborg.

-Statsministerbostaden står ju i alla fall mest tom och vi ser ingen framtid för oss unga i Christiania som läget är nu. Ni vill ha våra hem så nu tar vi era, hette det.

Köpenhamnspolisen såg dock inte till några ockupanter i närheten av Marienborg.

Den danska nyhetsbyrån Ritzau hade lite otur när den redovisade TV2/Nyhedernas skämt om att forskarna vid Århus universitet av myndigheterna ålagts att städa bort sina enorma högar av papper för att underlätta städpersonalens arbete. Om så inte skedde senast den första april skulle forskarna polisanmälas. Det visade sig dessvärre att det inte var något aprilskämt.

TT