Politiskt spel om biltullarna

NYHETER

Bråket om biltullarna fortsätter.

Nu gäller det tiden.

Eftersom lagutredningen försenats kan försöket inte inledas förrän tidigast i mitten av juni nästa år. Då är det bara 15 månader kvar till folkomröstningen.

V och mp vill ha ha minst 18 månader.

Billström trängd

Den socialdemokratiska ledningen i Stadshuset är orolig för att mp också kommer att utnyttja trängselskatten i budgetförhandlingarna. Det vill säga kräva att försöket fortsätter även efter valet i september 2006.

– Då blir det ingen trängselskatt, säger finansborgarrådet Annika Billström (s).

– Vi har redan gjort en överenskommelse om försöksperiodens längd, och den gäller.

Spelet om biltullarna går alltså vidare även om det i går togs ett avgörande steg på vägen.

Efter flera veckors ovisshet beslutade regeringen om en lagrådsremiss om trängselskatt, dessutom ska staten står för alla kostnader i samband med försöket. Eventuellt överskott ska tå tillbaka till Stockholm och användas till investeringar i kollektivtrafiken.

Garantier och avtal

– Än är det för tidigt att ropa hej, säger Magnus Carle chef för miljöavgiftskansliet som ska se till att försöket genomförs.

– Vi kan inte sätta igång och upphandla tekniksystemet innan det finns skriftliga avtal och garantier. Det är samma sak för SL och deras bussar.

Magnus Carle räknar med att nödvändiga avtal ska vara klara i slutet i av april när regeringen skriver propositionen, som sedan överlämnas till riksdagen för beslut 15 juni.

Det här bestämdes också i går:

Sven-Anders Eriksson