Nu slopar EU spritransonerna

Snart kan du handla alkohol billigt över gränserna på nätet

NYHETER

BRYSSEL/STOCKHOLM

Spritransonerna kan snart vara ett minne.

EU-kommissionen beslutade i dag att alla införselregler ska slopas.

Samtidigt beslutades att du enkelt ska kunna beställa så mycket billig alkohol du vill på nätet.

Reseransonerna ser ut att försvinna inom EU. På fredagen såg EU-kommissionen åter över reglerna – och beslutade att alkoholen ska flöda fritt inom unionen.

I dag finns bara så kallade referensregler kvar och här till höger ser du hur mycket den som är över 20 år nu får ta in i Sverige. Men förslaget som EU-kommissionen nu lämnar vidare till ministerrådet innebär att det ska bli tillåtet att föra in hur mycket skattad sprit, vin och öl som helst för privat bruk från andra EU-länder.

”Gynnar konsumenter och säljare”

EU-kommissionären Frits Bolkestein, som upprepade gånger har kritiserat den svenska alkoholpolitiken, sa att förslaget kommer att gynna både konsumenter och säljare, särskilt mindre vinproducenter som vill sälja till andra länder.

Alkoholimporten är i dag strängt reglerad och den svenska tullen har intagit en hård tolkning av lagen när det gäller att beställa alkohol på nätet eller via postorder. Den svenska inställningen har ifrågasatts och dessa frågor är just nu fall för både Regeringsrätten och Högsta domstolen.

Hittills har villkoret för införseln varit att den som köper de beskattade varorna själv transporterar dem över gränsen för privat bruk. Nu vill kommissionen att det ska bli tillåtet att använda sig av ombud som gör inköpen i annat land och för in alkoholen till köparen utan att punktskatt ska behöva betalas. Dock skulle inte säljaren få ombesörja transporten.

Skatten tas ut i köparlandet

På så vis försvinner hindren för nät- eller postorderförsäljning. Alkoholskatten ska som tidigare tas ut i det land som varan sänds till. Men de administrativa kraven lindras. Det ska räcka med att säljaren översänder ett enda dokument till skattemyndigheterna i de länder dit alkoholen sänds. Kravet på att säljaren ska ha ett skatteombud i ankomstlandet föreslås bli slopat.

– Vi vill se till att privatpersoner och företag fritt ska kunna köpa och sälja varorna över gränserna samtidigt som slår vakt om ländernas skatteinkomster, sade Frits Bolkestein.

Av hälsopolitiska skäl vill kommissionen dock inte tillåta att skattad tobak fraktas in av ombud utan att skatt betalas i köparens hemland.

Fakta:

Så mycket får du i dag föra in i Sverige för eget bruk:

Lennart Anebäck, Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM