Högt valdeltagande i valet i Sri Lanka

NYHETER

Högt valdeltagande och ett spänt lugn präglade fredagens parlamentsval i Sri Lanka.

Valet ses som en folkomröstning om fredsprocessen med LTTE-gerillan, men väntas följas av fortsatt politiskt kaos.

Huvudmotståndarna, president Chandrika Kumaratungas Frihetsalliansen och premiärminister Ranil Wickremesinghes Förenade nationella partiet (UNP), sade sig vara nöjda med hur valdagen förlöpt. Det är maktkampen mellan Kumaratunga och Wickremesinghe som lett till detta det tredje parlamentsvalet på bara fyra år.

Valdeltagandet troddes ha hamnat kring 75 procent.

-Jag är säker på att folk kommer att rösta för fred. Jag förväntar mig att kunna säkra en majoritet, sade Wickremesinghe när han röstade tidigt på fredagsmorgonen.

Hans optimism till trots väntas det färdigräknade resultatet på lördagen innebära dött lopp mellan UNP och Frihetsalliansen. Det kan ge partiet som Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) stödjer, TNA, en vågmästarroll.

Fem politiska mord

TNA, som står för Tamilska Nationalalliansen, väntas ha klarat sig bra i valet, trots att ingen röstning kunde genomföras i de rebellstyrda områdena i nordöstra Sri Lanka. Myndigheterna upprättade vallokaler nära frontlinjen, och väljare bussades dit av LTTE, uppgav tjänstemän.

Det var president Kumaratunga som utlyste valet, efter en allt bittrare tvist med Wickremesinghe, som hon tyckte hade gett efter alldeles för mycket i fredsförhandlingarna med LTTE.

-Alla kan gå och rösta, utan att vara rädd, och fritt använda sin dyrbara röst, var hennes valbudskap till folket. Hon betonade att alla åtgärder vidtagits för att säkerställa ett lugnt och fredligt val.

Under valkampanjen 2001 dödades 41 människor och 700 skadades. Under årets valkampanj har ''bara'' fem människor dödats, och även polisen skrev under på att valdagen gått väldigt lugnt till.

Orolig framtid

Men oavsett valresultat vågar få tro att efterspelet ska bli lugnt. Om Wickremesinghes UNP än en gång avgår med valsegern, kan han mycket väl bli beroende av TNA. Därmed skulle gerillan i praktiken för första gången få plats i regeringen.

Om å andra sidan Kumaratungas Frihetsallians vinner blir hon beroende av JVP, ett extremnationalistiskt antitamilskt parti som motsätter sig förhandlingar med LTTE. Då är det svårt att se hur fredsförhandlingarna mellan regering och tamilska tigrar skulle kunna återupptas och krigshandlingar kan i förlängningen inte uteslutas.

Även LTTE är för första gången i sin historia djupt splittrad, och bedömare varnar för ett brödrakrig.

Fakta: Sri Lanka

TT