Nu snusar 183 000 svenskor

30-procentig ökning mot tidigare år

NYHETER

Tjejer snusar som aldrig förr.

183 000 svenska kvinnor tar sig en prilla - en 30-procentig ökning mot tidigare år.

- Det är nytt att kvinnor snusar så här mycket, därför finns det ingen forskning, säger Gunilla Bolinder, överläkare på Karolinska sjukhuset i Solna.

- Tobaksindustrin utnyttjar det och marknadsför snuset som ofarligt. Till kvinnor riktar man sig med små förpackningar och goda dofter.

Krampinfarkt

Den som snusar mycket tillför kontinuerligt nikotin till kroppen, som hålls i kamp- och flyktberedskap. Puls och blodtryck ligger hela tiden på en förhöjd nivå, förklarar hon.

- När kvinnor får hjärtinfarkt är det ofta så kallad krampinfarkt. Man hittar ingen propp i hjärtat. Hjärtat har hamnat i ett stresstillstånd. Men det går inte att hitta 500 snusande kvinnor som har råkat ut för infarkt, så det är omöjligt att forska på detta, säger Gunilla Bolinder.

Risker vid graviditet

Karl Olov Fagerström, rökavvänjningsexpert sedan 30 år tillbaka, tycker trots allt att snuset är ett acceptabelt sätt att slippa rökningens cancerrisker och lungproblem.

Både Gunilla Bolinder och Karl Olov Fagerström säger att det största problemet när det gäller kvinnor och snus är graviditeten.

- Snusar man under graviditeten kan det leda till att fostrets hjärna utvecklar ett drogberoende. Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar också, det vet man, säger Gunilla Bolinder.

Så många tjejer lägger in en prilla

Så slutar du snusa

Helena Löfving

ARTIKELN HANDLAR OM