Spriten kan flöda i EU

Nytt förslag: Tillåt helt fri handel med alkohol och tobak

RESTRIKTIONERNA SLOPAS Journalisterna Per-Ola Ohlsson och Jens Clementsen testar de nya generösare spritransonerna inom EU. Nu vill EU-kommissionen skrota alla gränser för handel med sprit och tobak inom unionen. Ett förslag som är ett nytt hot mot Systembolaget.
NYHETER

BRYSSEL

EU vill öppna gränserna för spriten.

Det ska bli tillåtet att föra in hur mycket sprit, vin och öl som helst för privat bruk från andra EU-länder.

Man ska också kunna föra in hur många cigaretter som helst.

EU-kommissionen vill slopa taken för hur mycket alkohol och cigaretter som får föras in i Sverige.

I går lade EU-kommissionen fram det kontroversiella förslaget.

Förslaget är ett nytt hot mot Systembolaget som redan drabbats av minskad försäljning i Sydsverige på grund av privatinförseln av billig alkohol från Danmark.

EU-kommissionären Frits Bolkestein, som upprepade gånger har kritiserat den svenska alkoholpolitiken, sa att förslaget kommer att gynna både konsumenter och säljare, särskilt mindre vinproducenter som vill sälja till andra länder.

Kommissionen föreslår att de nuvarande mängdgränserna för införsel av skattade varor slopas.

EU-gränsen är 10 liter sprit, 90 liter vin, 110 liter starköl och 800 cigaretter.

Säljaren får inte frakta

Hittills har villkoret varit att varorna, som enbart får vara för privat bruk, transporteras av köparen själv över gränsen.

Men om förslaget går igenom ska man inte behöva resa själv. Kommissionen vill att man ska kunna använda sig av ombud som gör inköpen i annat land och för in alkoholen till köparen - utan extra skattebetalningar och blanketter. Dock får säljaren inte ombesörja transporten.

Däremot vill inte kommissionen av hälsopolitiska skäl tillåta att skattad tobak får fraktas in av ombud utan att skatt betalas i köparens hemland.

Ett dokument räcker

Samtidigt vill kommissionen underlätta partihandel med alkohol för att främja distansförsäljning via internet till privatpersoner.

Alkoholskatten ska som tidigare tas ut i det land som varan sänds till.

Men de administrativa kraven lindras. Det ska räcka med att säljaren översänder ett enda dokument till skattemyndigheterna i de länder dit alkoholen sänds. Kravet på att säljaren ska ha ett skatteombud i ankomstlandet föreslås bli slopat.

- Vi vill se till att privatpersoner och företag fritt ska kunna köpa och sälja varorna över gränserna samtidigt som vi slår vakt om ländernas skatteinkoms-ter, sade Bolkestein.

Jakob Asker, 24, fotograf, Stockholm: - Ja. Det blir billigare för kunden och utbudet blir bättre. Jag skulle förmodligen handla mindre på Systembolaget om förslaget går igenom.

Josef Ben, 25, fönsterputsare, Stockholm:

- Ja, om det blir billigare. Det är för dyrt att handla på Systembolaget. Blir förslaget verklighet ska jag handla mer utomlands.

Adam Wastå, 20, student,

Stockholm:

- Ja. Jag tycker att det är bra att gynna konkurrensen. Men kan jag handla utomlands gör jag det.

Ingrid Zetterberg, 52, lärare, Stockholm:

- Nej, jag vill gå på Systemet! Det är betydligt roligare. Att handla på internet låter trist - och jag dricker inte så mycket att kvoterna spelar någon roll.

Richard Froelich, 38, skådespelare, Stockholm:

- Ja, jag gillar förslaget. Om Sverige ska vara med i EU ska det vara samma regler i hela unionen. Svensk alkoholpolitik är för restriktiv.

Vad anser ni om EU-kommissionens förslag?

TIDIGARE ARTIKLAR:

Lennart Anebäck

ARTIKELN HANDLAR OM