Här skulle ännu ett tåg sprängas

Samma typ av bomb som vid terrorattacken i Madrid

1 av 2 | Foto: EPA
terrorn chockar spanien I går hittades en tolv kilos bomb intill järnvägen i Toledo, söder om Madrid. Bomben liknade de som dödade 191 människor i Madrid den 11 mars i år.
NYHETER

Terrorattacken mot järnvägen chockar Spanien.

En tolv kilos bomb skulle spränga ett fullsatt tåg i bitar.

Och sprängladdningen var av samma typ som vid attentatet i Madrid.

Strax före lunch i går gjorde en järnvägsarbetare fyndet som försatte spanjorerna i chock - och skapade kaos i tågtrafiken

Vid sidan av spåret i närheten av staden Toledo, sex mil söder om Madrid, hittades den tolv kilo tunga sprängladdningen.

Bomben var kopplad till en 136 meter lång kabel med detonator. Och vid en presskonferens på lördagen kunde den spanska inrikesministern Angel Acebes på lördagen bekräfta de värsta farhågorna:

– Sprängämnet av samma typ som användes den 11 mars, sa han.

Då använde terroristerna syntetiska sprängämnen och fjärrutlösare. Inrikesministern vill dock inte spekulera i vad fyndet betyder.

– Utredningen fortsätter för att vi ska kunna slå fast vem som ligger bakom detta.

i påskrusningen

Direkt efter fyndet stoppades alla tåg mellan Madrid och Sevilla - mitt i påskrusningen, som inleddes i Spanien redan i går.

Tåglinjen hållas stängd tills spåret undersökts kilometer för kilometer. Vid en presskonferens uppgav Angel Acebes redan på fredagen att sprängladdningen har samma färg och utseende som de som användes vid attentaten mot pendeltågen i Madrid den 11 mars. Då dödades 191 människor av tio bomber.

Bomben i går sprängdes aldrig eftersom den saknade utlösare. Enligt myndigheterna kan attentatsmännen blivit störda av de säkerhetsvakter som numera patrullerar spåren.

Åklagare Teresa Palacio uppgav i går kväll att det hittills inte finns någonting som pekar mot vare sig al-Qaida eller ETA.

Johan Edgar, Mattias Lundell