De köade i natt för nya Potter-boken

J K Rowling allt rikare - gav sin vän miljonvåning

NYHETER

När J K Rowling var en fattig singelmamma fick hon 55 000 kronor av sin granne Fiona Wilson.

För pengarna skrev hon färdigt den första boken om Harry Potter.

Nu är Rowling en av Englands rikaste - och som tack för hjälpen har hon gett Wilson en miljonlägenhet.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
"BRYR SIG OM SINA VÄNNER" I natt ringlade kön till barnens bokhandel i Stockholm inför släppet av den femte Harry Potter-boken. Kusinerna Hillevi Johansson Lignell, 11, och Mika Lignell, 11, var bland de första som kom över ett ex. De hade klara åsikter om vad som gör böckerna så bra. - Harry Potter bryr sig om sina vänner så mycket. Han tycker att de är viktigare än regler, sa Hillevi. - Och så är de spännande och läskiga, tyckte Mika. Harry Potter spelas i filmerna av Daniel Radcliffe, till vänster.

I dag släpps Harry Potter och Fenixorden på svenska. Det är den femte boken om den numera världsberömde lille trollkarlen.

Böckerna har översatts till fler än 60 språk - något som bara Bibeln tidigare mäktat med. Och författarinnan J K Rowling har blivit en av Storbritanniens rikaste personer. Bara förra året tjänade hon motsvarande 1,4 miljarder kronor.

Levde på bidrag

Annat var det i mitten av nittiotalet. Då var hon nyskild och ensamstående med dottern Jessica.

Hon fick en tusenlapp i veckan i socialbidrag och eftersom pengarna skulle räcka även till hennes lärarstudier hade hon inte alltid råd att betala elräkningen.

Därför satt hon ofta på kaféet Nicolson i Edinburgh. Medan dottern sov i sin barnvagn skrev hon för hand på den bok som senare skulle slå världen med häpnad, Harry Potter och de vises sten.

Förlaget betalade inte ens 30 000 kronor för manuset och tryckte bara 500 exemplar i den första upplagan. I dag har de fem Harry Potter-böckerna sålts i 250 miljoner exemplar.

Skänkte 55 000

Tacka tvåbarnsmamman Fiona Wilson, 42, för det. Hon bodde i samma hus som Rowling i Edinburgh och skänkte en dag 4 000 pund, motsvarande 55 000 kronor, till sin granne.

I en radiointervju för några veckor sedan berättade Rowling:

- Jag bröt ihop och började gråta när min vän erbjöd mig pengarna. På den tiden var det som en halv miljon pund för mig. Det var en enorm summa.

1998, ett år efter att den första boken kom ut, köpte Rowling en lägenhet i Edinburghförorten Merchiston. Tre år senare skänkte hon den till Fiona Wilson. I dag är lägenheten, enligt brittiska medier, värd ungefär 2,5 miljoner kronor.

Rowling vill inte kommentera lägenheten, men säger:

- Vi trodde båda att jag aldrig skulle kunna betala tillbaka pengarna. Min vän sa:

Här är en gåva till dig.

Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM