Likskändarna i Falluja identifierade

USA hotar med grundlig vedergällning

NYHETER

USA har identifierat flera av likskändarna i Falluja, rapporterar tv-kanalen ABC.

USA har hotat med grundlig vedergällning för morden på och skändningen av de fyra amerikanerna i onsdags. Eftersom händelserna filmades syntes flera av deltagarna i bild.

ABC åberopade på fredagskvällen säkerhetskällor som uppgav att flera medlemmar av Iraks tidigare halvmilitära styrkor fanns med i hopen. Där fanns också ''icke-irakiska araber'' enligt källorna.

Amerikanska styrkor väntas gå till aktion mot angriparna inom de närmaste dagarna. Enligt underrättelsekällorna vet de vilka personer de ska söka, rapporterade den amerikanska tv-kanalen.

USA:s president George?W Bush sade i fredags i en kommentar till morden att han inte tänker låta sig skrämmas till reträtt från Irak.

Före detta soldater

De fyra amerikanerna var ''tillfälliga mål'' som hade oturen att köra in i ett bakhåll, uppgav källorna för ABC.

Det företag som de fyra hade ett avtal med, Blackwater Security Consulting, har bekräftat att de arbetade för firman. Källor närstående deras familjer säger att de tidigare varit elitsoldater.

Tre av dem namngavs av källorna: 32-årige Jerry Zovko, arméveteran från Ohio, Mike Teague, 38 år, också arméveteran från Tennessee, samt 38-årige Scott Helvenston, veteran från marinen.

Den fjärde hade också tidigare varit soldat enligt andra källor. Hans identitet avslöjades inte.

Blackwater i North Carolina rekryterar specialister på säkerhet från elitförband i USA och andra länder.

Ögonvittnen har sagt till underrättelseorgan att mellan sju och 18 personer deltog i attacken, rapporterade ABC.

Bakhåll förberedda

Irakiska upprorsmän hade i onsdags morse arrangerat flera bakhåll i Falluja och där haft bensin i beredskap. Invånare uppmanades att hålla sig inomhus enligt underrättelsekällorna.

De fyra säkerhetsmännen lämnade staden al-Taji i tisdags för att eskortera en kolonn lastbilar fulla med varor. De övernattade på en bas öster om Falluja, som ligger i den så kallade sunnitriangeln i norra Irak, där motståndet mot amerikanerna är speciellt starkt.

I onsdags morse närmade sig kolonnen en rondell i Falluja. Då körde ett fordon fram och spärrade vägen för den första bilen. Samtidigt öppnade motståndsmännen eld från flera andra fordon. Bilen med de fyra säkerhetsmännen träffades och råkade i brand. De döende eller döda passagerarna släpades ut och skändades.

TT