Nu blir det fler jobb

Arbetstillfällen prioriteras i vårbudgeten - byggen, skolor, dagis och arbetslösa vinnarna

NYHETER

Arbetslösa, byggjobbare, förskollärare och barnskötare.

Där har ni vinnarna i vårbudgeten.

10 miljarder satsas på att få fler i jobb.

Foto: stefan jerrevång
Finansminister Bosse Ringholm enades i går med miljöpartiet och vänsterpartiet om att satsa 10 miljarder på att få fler människor i arbete. Pengarna ska läggas på flera olika åtgärder. Bland annat ska en miljard gå till förskolan. 3 000 fler förskollärare och barnskötare ska anställas till 2005. Och lika många året därpå. Man har också särskilda satsningar på arbetslösa ungdomar.

De stora huvuddragen i vårbudgeten blev klara i går.

Socialdemokraterna och samarbetspartierna mp och v är överens om krafttag mot den stigande arbetslösheten.

– Det är nu vi ska göra de stora satsningarna för att ta oss ur lågkonjunkturen, förklarade Bosse Ringholm, nöjd finansminister.

Mer förskolepersonal

Vilka är de stora vinnarna i dina ögon?

– De arbetslösa, inte minst ungdomar som saknar jobb, är de stora vinnarna.

Du pratar också om 3 000 nya jobb i förskolan för förskollärare och barnskötare?

– Ja, vi lägger en miljard på fler förskollärare och barnskötare under 2005. Och vi hoppas kunna satsa lika mycket under 2006.

Samtidigt säger Ekonomistyrningsverket senaste budgetprognos att statens utgiftstak kan överskridas med 11 miljarder i år om inga sparåtgärder sätts in. Hur går det ihop?

– De hade otur. De kom med detta samma dag som vi gjorde det här stora paketet. Deras siffror bygger på gammalt material, att vi inte skulle gjort det vi nu gjort.

Lånat oss ur lågkonjunkturen

Men det handlar om lånade pengar och att statsskulden växer?

– Statsskulden minskade med 300 miljarder under förra perioden. Nu har den vuxit lite i år och under förra året. Vi har lånat oss ur lågkonjunkturen. Och det kunde vi bara göra för att vi betalt av så mycket, 300 miljarder, på skulden. Dessutom sjunker statsskuldens andel av BNP hela tiden eftersom BNP ökar.

Bara detaljer kvar

Vårbudgeten kan bli helt klar i dag. Bara detaljer och ett ja från miljöpartiet återstår. Mp avbröt förhandlingarna sent i går kväll med motiveringen att s inte fullföljt tidigare uppgörelser.

– Vi kan inte backa på tidigare uppgörelser, för då kan vi inte uppmana partistyrelsen att anta den här uppgörelsen, sa språkröret Maria Wetterstrand.

Fyrstegsraket för minskad arbetslöshet

Leif-Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM