”Tåg och bussar i USA nya terrormål”

Ny varning utfärdad av amerikanska myndigheterna

NYHETER

En ny varning utfärdades sent i natt av de amerikanska myndigheterna:

I sommar planerar terrorister att slå till mot tåg och bussar i USA.

Och bomberna ska byggas som vid Baliattackerna.

Efter terrorattentaten i Sydostasien, Mellanöstern och Europa fruktar de amerikanska myndigheterna att terroristerna åter ska slå till i USA. Och attacken ska följa det mönster som använts på senare tid.

Tågbomberna i Madrid gör att rädslan för attacker mot transportnätet höjts. Tidigt på lördagen, svensk tid, skickade FBI och det amerikanska ministeriet för inrikessäkerhet ut en varning.

Mot bussar och tåg

I varningen skriver myndigheterna att obekräftade uppgifter tyder på att en attack planeras mot bussar och tåg nära USA:s största städer. Dokumentet heter: ”Misstänkta planer mot större amerikanska städer sommaren 2004”:

Och Fox News citerar:

– Planen är att använda improviserade lösningar, möjligen bomber tillverkade av ammoniumnitrat och diesel gömda i bagage och väskor som bärs ombord likt hockeytrunkar och större ryggsäckar.

Planen liknar terroristernas tillvägagångssätt i Madrid. Och attentatsmän har använt gödsel (ammoniumnitrat) både vid Balibomberna och vid bombningen i Oklahoma.

500 kilo råvara

I tisdags beslagtog brittisk anti-terrorpolis dessutom över ett halvt ton ammoniumnitrat i samband med en mycket omfattande razzia i jakt på terrorister. Då greps åtta män, som nu hålls med stöd av brittiska terroristlagar.

Den nya amerikanska varningen skickades till polis- och säkerhetstjänster över hela landet. I varningen skriver man att hotet inte bara kommer från al-Qaida, utan flera möjliga grupper. Och man betonar att terroristerna tidigare visat sin förmåga att slå till mot offentliga transporter, även med konventionella sprängämnen som i Madrid.

Fakta:

Den nya terrorvarningen inkluderar också en rad riktlinjer från FBI och DHS till säkerhetspersonal vid stationer och flygplatser i USA.

I riktlinjerna skriver man bland annat:

Mattias Lundell