47 000 skrev högskoleprovet

Bland dem kadetter på Carlskrona i Acapulco

NYHETER

Närmare 47 000 personer bänkade sig på lördagsmorgonen i skollokaler över hela landet för att tackla högskoleprovet. Allra tröttast var nog kadetterna på fartyget Carlskrona i Acapulcos hamn.

Klockan ett på natten fick de kravla ur kojen för att hinna provskriva.

Vårens och lördagens högskoleprov hade lockat till sig runt 1 300 fler anmälningar än våren 2003.

De största ökningarna gällde universiteten i Stockholm., Göteborg, Lund och Uppsala plus högskolorna i Borås och Skövde. Däremot minskade anmälningarna påtagligt både till högskolan i Kristianstad och universiteten i Umeå och Karlstad.

Totalt är det 23 universitet och högskolor som ansvarar för proven och i år hade institutionerna hyrt in sig på 125 olika ställen runt om i landet.

Den mest exotiska platsen var troligen utbildningsfartyget Carlskrona, som anlände till semesterparadis et Acapulco på Mexikos västkust i tisdags.

I handbagaget

Medan kamraterna i Sverige inte behövde sätta pennan till högskoleprovet förrän strax före halvnio på lördagsmorgonen, så var de 19 ungdomarna på Carlskrona tvungna att gnugga sömnen ur ögonen redan vi ettiden på natten.

Högskoleprovet måste nämligen utföras på svensk tid, oavsett var man för tillfället befinner sig på jorden.

För att de 19 på Carlskrona skulle ha en chans att skriva provet, flög en kommendörkapten enkom för detta till Acapulco.

Proven medförde han i handbagaget förs säkerhets skull, så att de inte skulle förkomma i bagagehanteringen, berättar Margareta Hallgren, samordnare av högskoleproven, för TT.

Sedan var det fartygsprästens sak att övervaka provet, som på Carlskrona inte var över förrän strax efter nio på morgonen. Då var det bara för Carlskrona att lätta ankar och lämna Acapulco bakom sig, medan provsvaren skickades med kurirpost till Sverige och Umeå för att hinna fram i tid.

Svårare än vanligt

Hur svårt var då årets prov?

– Så där lagom, tyckte Thérese Ymerson, som provskrev på Kungsholmens gymnasium i Stockholm. Men hon var ändå inte var helt säker att det gått bra, eftersom hon var ganska förkyld.

Knepigast var statistiken samt det ena av de två engelskprov som följde direkt på varandra.

– Alla ansåg att det var betydligt svårare än vanligt. Så många trodde att det inte skulle räknas in den här gången, utan att det bara var en test för att se om man kanske längre fram skulle höja svårighetsgraden på just den delen.

Ladda hem och gör högskoleprovet själv

Filerna är i pdf.format för Adobe/Acrobat Reader

Fakta:

Här är Facit till årets högskoleprov:

Fakta:

Lotta Welinder/TT

ARTIKELN HANDLAR OM