20-talet demonstranter dödade i Irak

Spanska soldater öppnade eld mot protesterande muslimer

NYHETER

Minst 20 shiamuslimer och fyra soldater från El Salvador dödades vid sammandrabbningar i den irakiska staden Najaf på söndagen uppger AP och Sky News. Minst 150 har skadats.

Samtidigt pågick demonstrationer i Bagdad och Basra.

I Kirkuk dödades tre personer av en bilbomb.

Spänningen i Bagdad var stor på söndagsförmiddagen i väntan på strejker och demonstrationer utlysta av aktivistiska shialedare.

Tva USA-soldater dödades

Två amerikanska marinkårssoldater har dödats vid två angrepp väster om Bagdad, meddelade USA:s militärkommando på förmiddagen.

Utanför en liten shiamoské i staden Baquba norr om Bagdad exploderade en sprängladdning varvid byggnaden raserades. En person fick skador.

I högtalare vid moskéer i Bagdad uppmanade anhängare till predikanten Moqtada al-Sadr de trogna till storstrejk och medlemmar i al-Sadrs paramilitära styrkor att samlas.

I den nordirakiska staden Kirkuk dödades i dag tre civila personer när en bilbomb exploderade. Två andra personer skadades, uppger den lokala polisen som ännu inte vet vem eller vilka som låg bakom bomben.

Små kravaller

Under hela natten hade då kravallungar förekommit. En polis sade att många anhängare till al-Sadr kastat sig framför amerikanska pansarfordon och att två av dem krossats. Men den amerikanska militären vägrade att kommentera påståendet.

Oron, som bara stegrats sedan dess, började förra söndagen, när amerikanska soldater förbjöd utgivning av al-Hawza, en tidning som stöder Moqtada al-Sadr.

TT