Madridbombaren sprängde sig själv

Pekas ut som huvudman för attackerna

NYHETER

Terroristerna sprängde sig själva och en 41-årig polis i luften när specialstyrkan skulle slå till.

En av de döda är – Sarhane Ben Abdelmajid Fakhet.

Han pekas av spanska myndigheter ut som huvudmannen bakom Madridbomberna.

Foto: ap
Sarhane Ben Abdelmajid Fakhet

Sent på lördagskvällen ringade spansk anti-terrorpolis in ett hyreshus Leganés i södra Madrid. Ett stort område spärrades av sedan polisen konstaterat att fyra misstänkta terrorister barrikaderat sig i huset.

När området säkrats började polisen förbereda sitt tillslag. Trots de misstänktas hot om att detonera en bomb inleddes operationen.

Pkas ut som huvudman

Direkt därefter kom explosionen. De fyra männen tog en 41-årig polisman med sig i döden och elva poliser i den spanska antiterrorstyrkan skadades allvarligt.

Vid en presskonferens på söndagen slog den spanske inrikesministern Angel Acebes fast att en av de fyra terrormisstänkta var Sarhane Ben Abdelmajid Fakhet. Tunisiern pekas nu ut av myndigheterna som huvudmannen bakom terrorattacken den 11 mars.

Ledde cellen som utförde dåden

Han ska ha lett den terrorcell som riktade bomberna mot tågen i Madrid. Och, enligt AP, säger Angel Acebes nu:

– Kärnan av den grupp som genomförde attackerna är nu antingen gripna eller döda efter gårdagens kollektiva självmord.

Samtidigt säger inrikesministern att två till tre personer kan ha hunnit smita innan bomben exploderade.

Angel Acebes fruktar att terroristerna skulle ha slagit till igen. Vid sidan av bomben som detonerades när poliserna slog till hittades ytterligare sprängämnen.

Nya attacker planerades

– De skulle ha fortsatt med attentaten, eftersom en del av sprängämnena var förberedda, förpackade och kopplade till detonatorer, säger Acebes.

Sarhane Ben Abdelmajid Fakhet efterlystes tidigt av de spanska myndigheterna. Bland självmordbombarna fanns också den efterlyste marockanen Abdennabi Kounjaa, en terrormisstänkt vid namn Asri Rifaat Anouar och en man som ännu inte identifierats.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Mattias Lundell