Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Du är vinnaren på nya avtalen

Alla höll igen under lönerörelsen 2004

PARTERNA NÖJDA Svag konjunktur och hög arbetslöshet resulterade i snabba löneförhandlingar i vår. Facken kan kallas vinnare, men även en del arbetsgivare är nöjda med utfallet. Montage: PAUL WALLANDER

Historiskt snabba löneavtal.

Arbetsfred.

Och med facken som vinnare.

Så ser det ut när nästan alla avtal är slutna.

    Aftonbladet har kartlagt de förbund vars avtal löpte ut 31 mars eller nu i sommar. Här är ett urval av de förbund som omfattar minst 20 000 medlemmar.

Den svaga konjunkturen gjorde sitt till. Och den höga arbetslösheten.

Både arbetstagare och arbetsgivare insåg snabbt att det var läge att hålla igen.

- Det fanns en stark konsensus att i år kan vi inte kosta på oss några utsvävningar. Och den fackliga sidan har rakt av lyckats bevara sina viktigaste element med fortsatt centralt styrd lönebildning, säger professor Nils Elvander, expert på svenska avtalsrörelser.

Höjda minimilöner samt att alla anställda är garanterade en viss lönehöjning står på fackens pluslista efter förhandlingarna.

Även vissa arbetsgivare är nöjda.

Johan Marcus, vice vd på Svensk Handel, är glad över "regelförbättringar" som innebär mer flexibla arbetstidsregler och ett nytt lönesystem där en större del av lönehöjningen fördelas lokalt, ute på arbetsplatserna.

- För första gången i historien har vi fått en uppgörelse med Handels utan konflikt och utan att kalla in medlare. Det har varit bra, konstruktiva förhandlingar.

Irene Beertema
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet