Småbarn blev försökskaniner

Utnyttjades av medicinföretag

NYHETER

NEW YORK

Flera stora läkemedelsföretag har testat farliga hiv-mediciner på småbarn.

- De behandlades som laboratoriedjur, säger Vera Sharav.

Glaxo Smith Kline och andra läkemedelsjättar har använt barn så pass unga som tre månader som försökskaniner vid medicinska tester, uppger brittiska The Observer.

Katolskt barnhem

Barnen levde på Incarnation childrens centre i New York, ett barnhem specialiserat på hiv-offer och drivet av katolska välgörenhetsorganisationer.

De var antingen födda infekterade med hiv eller hade fötts av en hiv-smittad kvinna. Deras föräldrar var döda eller hade fråntagits vårdnaden om dem.

Enligt The Observer har brittiska Glaxo betalat minst fyra olika medcinska försök på barnen sedan 1995.

New Yorks hälsomyndigheter har nu inlett en undersökning om anklagelserna om att minst 100 barn på hemmet användes i minst 36 experiment.

Vissa av dessa tester undersökte hur "giftig" hiv-medicinen var. Andra tester prövade hur sexmånaders bebisar reagerade på en dubbel dos av mässlingsvaccin. Barnen har också testat hiv-medicinen AZT.

Tremånaders baby

Vid ett test som betalades av Glaxo och konkurrenten Pfizer testades "långtidssäkerheten" gällande antibakteriella mediciner hos tre månader gamla bebisar, enligt tidningen.

- Barnen behandlades som laboratoriedjur, säger Vera Sharav, ordförande för Alliance for human research protection.

- Detta är några av de mest sårbara personerna i landet och det förefaller som att det finns en policy som ger läkemedelsföretagen tillgång till dem.

En talesman för barnhemmet säger att försöken gjordes med gott uppsåt skäl och att de var baserade på vetenskapliga bevis.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM