Aftonbladets läsare: Bygg ut kärnkraften

Folkpartiet får medhåll – regeringen säger nej

NYHETER

Det är dags att lämna folkomröstningen 1980 bakom sig, tycker folkpartiet, och kräver nu att kärnkraften byggs ut. Partiet får medhåll av Aftonbladets läsare.

Över 60 procent svarar att de vill ha en utbyggnad av kärnkraften, och 15 procent vill behålla den på nuvarande nivå.

Folkpartiets vice ordförande Jan Björklund tycker att regeringen för en oansvarig miljöpolitik.

– Man vill ersätta kärnkraften med olja och gas, och det ökar Sveriges utsläpp av koldioxid med fyra miljoner ton per år, säger han till aftonbladet.se.

Björklund syftar på besluten att öppna ett gaskraftverk i Malmö, och ett oljekraftverk i Stenungsund.

Nu vill partiet stoppa dessa projekt, och kräver att en femte reaktor uppförs i Ringhals. Dessutom vill partiet slopa förbudet mot utbyggnaden av kärnkraften.

Tydlig trend

Och Aftonbladets läsare stämmer in i folkpartiets krav. I flera olika undersökningar som aftonbladet.se har gjort är trenden tydlig. Läsarna vill bygga ut kärnkraften.

Dagens fråga på sajten hade vid lunchtid besvarats av över 40 000 personer. Drygt 60 procent vill bygga ut kärnkraften, och 15 procent vill att den ska behållas på nuvarande nivå.

Drygt 20 procent vill att kärnkraften ska avvecklas, på kort eller lång sikt.

Och det är en trend som håller i sig.

I januari genomförde Aftonbladet en egen kärnkraftsomröstning, och över 93 000 personer deltog. 48 procent ville bygga ut och 30 procent ville behålla den i nuvarande omfattning. Även då sade drygt 20 procent ja till avveckling, på kort eller lång sikt.

Miljöministern säger nej

Men regeringen säger nej.

– För socialdemokraterna är det helt klart vart vi är på väg: kärnkraften ska fasas ut. Frågan är bara i vilket tempo, säger miljöminister Lena Sommestad.

Regeringen har en överenskommelse med centern och vänsterpartiet att kärnkraften helt ska fasas ut, och utredaren Bo Bylund kommer i slutet av april att överlämna sitt förslag till regeringen om hur utfasningen ska gå till.

”Bakåtsträvande politik”

Sommestad tycker folkpartiets energipolitik är bakåtsträvande:

– Över hela världen arbetar man för att gå över till förnybara energikällor – folkpartiet vill vrida klockan tillbaka.

Vattenfalls planerade oljekraftverk i Stenungsund är hon som miljöminister inte förtjust i, men Sydkrafts planerade gaskraftverk i Malmö är acceptabelt som en övergångslösning, säger hon. Inget av projekten har dock ännu hamnat hos regeringen.

Karin Klarström

ARTIKELN HANDLAR OM