Polis sköts till döds vid rån

Åtta rånare i hjälmar och skottsäkra västar

1 av 3 | Foto: STAVANGER AFTENBLAD/SCANPIX
Tre bilar stacks i brand vid rånförsöket där en polisman dödades.
NYHETER

Polisen Arne Sigve Klungland, 53, sköts i morse till döds vid ett rån mot Norsk Kontantservice i Stavanger.

Åtta tungt beväpnade rånare i skottsäkra västar, hjälmar och gasmasker kastade tårgas och öppnade eld för att kunna fly.

Nu jagas polismördarna – en av dem skottskadad – och rikslarm har utfärdats i Sverige.

Flera norska poliser säger till VG:s nätupplaga att deras kollega sköts till döds med ett eller flera skott.

– Det avlossades skott både från rånarna och från polisen. En polisman sköts och dödades i skottväxlingen, sa polismästare Olav Sønderland när han i förmiddags bekräftade dödsskjutningen.

När de anhöriga i eftermiddags hade nåtts av beskedet meddelade polisen att den mördade var polismannen Arne Sigve Klungland.

Svenska rikskommunikationscentralen informerades tidigt om polismordet. Vakthavande befäl uppger för aftonbladet.se att man beslutade att utfärda rikslarm efter rånarna.

Det betyder att både norsk och svensk polis nu höjt bevakningen vid gränsen och ländernas samtliga poliser har informerats. På den norska sidan kontrolleras hamnar, flygplatser och gränsstationer.

Rånet beskrivs som det mest brutala i norsk kriminalhistoria. Flera anställda fanns i banklokalerna när rånarna vid åttatiden på måndagsmorgonen slog sig in med släggor.

Lastbil i brand

Flera tungt beväpnade rånare stormade in genom fönstren. Samtidigt sattes en lastbil i brand så att hela utryckningsvägen blockerades vid polisstationen i Stavanger. Dessutom kastade rånarna rökgranater och tårgas mot stationen.

– Vi blev fullständigt överraskade, säger en anonym polis till Stavanger Aftenblad.

Polisen talar om omkring åtta rånare. Deras mål var Norsk Kassaservice, i Norges Banks lokaler, som varje morgon skickar ut värdetransporter till banker i området.

De ska ha agerat mycket professionellt och var klädda i hjälmar, skottsäkra västar och militärkläder.

Männen var beväpnade med automatvapen och bar gasmasker. Från banken hördes en kraftig explosion och flera skott avlossades.

Ett ögonvittne säger till norska TV2 att han först såg en av rånarna, klädd i militärkläder och beväpnad med automatgevär. Kort därefter kom flera män ut från Norsk Kontantservice bärande på stora säckar.

Kastade tårgas

I det läget anlände den första polisbilen till platsen. Polis och rånare hamnade i skottväxling, rånarna kastade tårgas omkring sig och eldgivningen fortsatte ett tag.

I en polisbil som anlände kort därefter satt Arne Sigve Klungland.

– Han verkar ha suttit i polisbilen när han blev skjuten, säger Olav Sønderland.

Det finns också uppgifter om att skott ska ha avfyrats mot förbipasserande. Sammanlagt ska mellan 30 och 40 skott ha avlossats under eldgivningen.

Rånare skadad

Polisen bekräftar att en civilklädd polis också hotades av rånarna och att en av rånarna tros ha skottskadats i foten.

– Han togs med av sina kumpaner.

Efter skottlossningen hoppade rånarna in i en Saab och en Range Rover och ytterligare en bil. Under flykten kastade de ut spikmattor för att hindra förföljare.

Kort efter rånet hittade polisen de tre flyktbilarna brinnande.

Nu jagas rånarna av en mycket omfattande polisinsats, med förstärkning från närliggande distrikt. Samtidigt har delar av Stavanger spärrats av i omgångar.

Läs också:

Mattias Lundell