Avslöjade - i rapporten

Polisens misstag i Täbyvåldtäkten - minut för minut

1 av 3
Beslutet Polismästaren Mats Vangstad och chefen för länskommunikationscentralen, kommissarie Håkan Wall, vägrade i går att lämna ut händelserapporten över hur polisen skött sig efter att våldtäktslarmet kom. "Polismyndigheten gör bedömningen att utlämnande av uppgifterna kan skada den pågående förundersökningen", skriver de två cheferna som bär ansvaret för polisens agerande.
NYHETER

Här är rapporten som polismästaren i Stockholm inte vill att du ska se.

Den visar hur Stockholmspolisen i tre timmar lät en 19-årig flicka våldtas i en skogsdunge i Täby.

Händelserapporten visar minut för minut hur den operativa ledningen vid Stockholmspolisens läns- kommunikationscentral (LKC) agerade när den tidigt i lördags morse fick larmet om den pågående våldtäkten i Täby.

Den visar hur larmet kom in från väninnan klockan 05.42.

"Det är obegripligt"

Och den visar hur första polispatrullen först fyra och en halv timme senare, klockan 10.17, beordrades att köra mot Täby.

Innan dess, klockan 09.24, hade en patrull skickats till Odenplan i centrala Stockholm - till den plats där flickan drygt fyra timmar tidigare hoppade på sista nattbussen hem till Täby.

- Det är obegripligt hur kommunikations- centralen kunde skicka en bil till Odenplan, säger en polis med insyn i fallet.

I går avslöjade Aftonbladet hur den 19-åriga flickan lämnades utan hjälp, trots att det fanns flera lediga polispatruller i närheten som väntade på nya uppdrag.

När Aftonbladet i går bad att få ta del av uppgifterna i händelserapporten som visar hur polisen prioriterat våldtäkten sa polismästaren Mats Vangstad och chefen för länskommunikations- centralen, poliskommissarie Håkan Wall, nej till begäran.

"Polismyndigheten gör bedömningen att utlämnande av uppgifterna kan skada den pågående förundersökningen," skriver de två polischeferna som bär ansvaret för polisens agerande.

Har tekniska problem

Innehållet i LKC:s händelserapport är en känslig fråga för Stockholmspolisen. Efter Aftonbladets avslöjande i går fattade chefsåklagare Christer Ekelund beslut att inleda en förundersökning om tjänstefel vid länskommunikations- centralen.

- Om det finns anledning att tro att ett brott begåtts ska förundersökning inledas. I det här fallet var det så, säger han.

Åklagaren och internutredarna har begärt att få se händelserapporten. De vill också ha en kopia på väninnans samtal med ledningscentralen.

Men LKC har ingen möjlighet att lämna ut kopian. Sedan tre veckor tillbaka har de tekniska problem.

- De har ännu inte åtgärdats, säger en källa.

Allvarliga skador

I en enkät på aftonbladet.se svarade i går 71 procent att de saknar förtroende för polisen. Bara 21 procent har kvar sitt förtroende.

Den 19-åriga flickan var i går kvar på sjukhuset. Där vårdas hon för allvarliga men inte livshotande, skador.

Polisens tipstelefon:

Stockholmspolisen behöver allmänhetens hjälp i jakten på den misstänkte våldtäktsmannen i Täby.

Nu efterlyser man tips.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Petter Ovander, Zendry Svärdkrona