Kraftiga skalv skakar Centralasien

Afghanistan och Tadzjikistan drabbat

NYHETER

Ett kraftigt jordskalv skakade bergsområden i Afghanistan i gränsområdena mot grannlandet Pakistan. Skalvet mättes till 6,8 på Richterskalan.

Enligt de första rapporterna har inga människor omkommit. Men myndigheterna befarar att avlägsna byar med hus byggda i lera kan ha drabbats svårt av skalvet.

Skalvet hade sitt epicentrum i Badakshan-provinsen i Hindukush, bergsområdet som gränsar till både Pakistan, Tadzjikistan och Kina. Skakningarna orsakade kaos i huvudstaden Kabul, 275 kilometer sydväst från skalvet.

Också i den Pakistanska staden skakade marken av skalvet.

Fazel Ahmad Nazeri, polis i den nu drabbade provinsen berättar för AP att människorna i staden sprang ut på gatorna med sina barn.

– De minns vad som hände Takhar 1998, säger han och syftar på skalvet där 5 500 människor dog.

Området är glest befolkat och många av husen är byggda lera-

– Skalvet i går kväll var så kraftigt att något måste ha hänt där, säger Nazeri.

I Kabul sprang människor ut ur sina hus i bara nattkläder när fönstren började skallra. Enligt polisen där skadades flera av husen. Många studenter bröt benen när de kastade sig ut ur fönstren i ett tvåvåningshus.

.Även centralasiatiska Tadzjikistan skakades tidigt på tisdagsmorgonen av en kraftig jordbävning. Enligt katastrofdepartementet i huvudstaden Dusjanbe fanns det dock inga uppgifter om skadade eller omkomna efter skalvet, som hade en Richtermagnitud på 6,0.

Skalvets epicentrum låg cirka 32 mil sydöst om huvudstaden.

Under morgontimmarna följde efterskalv på upp till 4,5 på Richterskalan.

Den forna sovjetrepubliken Tadzjikistan gränsar till Afghanistan.

aftonbladet.se , TT