Minst 14 döda i strider i Irak

USA planerar sända fler trupper trots minskat stöd på hemmaplan

NYHETER

AL-NASIRIYYA (TT-REUTERS)

Shiamuslimsk milis stred mot italienska trupper i al-Nasiriyya i Irak på tisdagen.

Två civila dödades, berättade ögonvittnen.

I sydöstra Irak har tolv irakier dödats i strider med brittiska trupper.

Striderna mellan de italienska trupperna och shiamuslimerna utbröt vid fyratiden idag på tisdagsmorgonen och fortsatte några timmar framåt. Fyra italienska militärfordon brändes ut.

Milisen kontrollerar gatorna i stadsdelen al-Zeitoun i al-Nasiriyya, som ligger i södra Irak. I närheten av stridsområdet ligger den irakiska civila övergångsmyndighetens lokala högkvarter.

Två medlemmar av Mahdimilisen, den radikale shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadrs styrka, sårades.

Italien har 2500 soldater i Irak. De är förlagda i al-Nasiriyya.

Även från al-Amara i sydöstra Irak rapporteras strider med shiamuslimsk milis. Tolv irakier har dödats och 27 sårats där de senaste 48 timmarna, sade en tjänsteman i staden på tisdagen.

Striden i al-Amara utkämpades mellan al-Sadr-anhängare och brittiska trupper.

Truppförstärkningar

Efter de våldsamma sammanstötningarna mellan shiamuslimer och USA-ledda ockupationstrupper i Irak drar USA upp planer för truppförstärkningar i Irak, enligt källor i det amerikanska högkvarteret.

– Helgens händelser visar på en uppenbar potential för mer demonstrationer och mer våld, sade en anonym högt uppsatt officer inom USA:s centrala högkvarter, Centcom, i Florida till AFP.

– Vi har bett vår personal att titta på vilka trupper som kan vara tillgängliga för en snabb reaktion.

Han sade dock att han inte trodde att det skulle bli aktuellt att skicka förstärkningar, utan att de amerikanska stridskrafterna på plats var tillräckliga för att hantera situationen. Bushadministrationen och Pentagon har vidhållit att USA har erforderliga trupper i Irak.

Bara under söndagen dödades minst 50 personer.

Arresteringsorder

Den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr skyddades ännu natten mot tisdagen av en mur av anhängare i en moské i det heliga Kufa. Samtidigt framkom det att USA-koalitionen i Irak redan för flera månader sedan utfärdat en order om att han ska gripas.

– Han kommer inte att gripas, vi tillåter det inte, sade Hazm al-Araji, en av al-Sadrs medarbetare i Bagdad.

– Vi är mänskliga sköldar för att skydda honom.

Amerikanska trupper gick på måndagskvällen in i Kufa. Tv-kanalen al-Jaziras reporter på plats uppgav att explosioner hördes när trupperna tog sig in i staden.

Moskén i Kufa i centrala Irak är platsen där imam Ali, grundare av islams shiagren, dödades år 661. En talesman för den USA-ledda ockupationsmyndigheten sade på måndagen att ordern om al-Sadrs gripande utfärdades för flera månader sedan och att al-Sadr kommer att gripas ”utan förvarning”.

Mardröm

Ett shiamuslimskt uppror har länge varit ett mardrömsscenario för ockupationsmakten.

President GeorgeW Bush gick på måndagskvällen till attack mot al-Sadr och hans uppmaningar till terrorattacker mot ockupationstrupperna.

– Hellre än att låta demokratin växa till sig utövar han våld. Vi tänker inte låta det ske, sade Bush.

Han sade också att beslutet att lämna över makten till irakierna den 30 juni står fast trots ökade oroligheter.

I USA minskar nu stödet för Irakkriget.

De senaste dagarna har påverkat Bushs opinionssiffror negativt, enligt en ny undersökning. Över hälften av amerikanerna uttrycker nu sitt ogillande över hans sätt att hantera Iraksituationen, jämfört med 37 procent i januari.

aftonbladet.se , TT

ARTIKELN HANDLAR OM