Knutbypastorn sinnessundersökt

NYHETER

Den 32-årige pastorn i Knutbyutredningen har gått igenom en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning.

Uppsala tingsrätt beslöt för en vecka sedan att en läkare ska uttala sig om pastorns psykiska hälsa. Undersökningen, som består av att läkaren har ett timslångt samtal med klienten, i detta fall med pastorn, genomfördes häromdagen på häktet i Uppsala.

Undersökningen ska visa om pastorn kan ha en psykisk störning och behöver gå igenom en stor rättspsykiatrisk undersökning. Resultatet redovisas till tingsrätten om några veckor.

- Vi hade inga invändningar mot undersökningen. Det är ett normalt förfarande när det gäller så här allvarliga brottsmisstankar, säger pastorns advokat, Ola Nordström, till TT.

Bekymrad

Enligt advokaten mår hans klient ganska bra.

- Han läser och löser korsord för att få tiden att gå. Men han har blivit alltmer bekymrad över att han fortfarande är misst änkt och måste sitta kvar i häktet. Han hade räknat med att bli avförd ur utredningen, förklarar Ola Nordström.

Advokaten säger att misstankarna om att pastorn är inblandad i mordet på sin andra hustru till stora delar bygger på uppgifter från den 26-åriga så kallade barnflickan.

- Bevisningen mot pastorn kommer under rättegången att handla om barnflickans uppgifter och hennes trovärdighet, tillägger han.

Tre läkare

När det gäller misstankarna om att mannen även ligger bakom sin första hustrus död är Ola Nordström mycket förvånad. Han anser att mycket är oklart om kvinnans död.

- För det första vet vi inte hur kvinnan dog. För det andra vet vi inte heller om min klient har något med kvinnans död att göra, säger han.

Enligt Nordström har tre läkare uttalat sig om dödsfallet och endast en av dem utesluter att kvinnan avled genom en olycka.

- Det här visar att det blir mycket svårt för åklagaren att bevisa att pastorn dödat kvinnan. Det är tveksamt om det ens går att åtala min klient för mord vilket åklagaren har sagt att hon ska göra, säger Ola Nordström.

Kjell Rynhag/TT

ARTIKELN HANDLAR OM