Sagofigurer ger namn åt våra djur

Ronja, Bamse, Tiger, Findus...

NYHETER

Ronja, Alfons, Simba, Skrållan, Skorpan, Tarzan och Baloo är inte bara namn på några av våra mest populära sagofigurer. De är även namn som vi väljer att ge våra husdjur.

Det visar försäkringsbolaget Agrias lista över årets vanligaste hund- och kattnamn.

- Jag tror att förklaringen är att barnen många gånger får vara med och döpa katten eller hunden, säger Magnus Berglin, marknadssamordnare på Agria.

Tecknade figurer

Namnens tio-i-topp ändras från år till år och särskilt när det gäller katter verkar ägarna inspireras av de tecknade figurer som är populära för tillfället. Nya på årets topplista är till exempel Findus och Tiger.

Hans Rosenberg, pr-ansvarig på Svenska Kennelklubben, tror att vi påverkas mycket av vad som händer i medierna. Många döper till exempel sina hundar efter figurer i populära tv-serier.

”Ingen Naken-Janne än”

- Än har vi inte sett någon hund som heter Naken-Janne eller Robinson-Robban, men det kommer nog ska du se, säger han till TT.

Bland de populäraste namnen finns också namn som är vanliga på människor. Nisse, som är Sveriges vanligaste kattnamn, är ett exempel på det. Även namn som Wilma, Lisa, Alice och Lukas ligger högt upp på listan.

Enligt Hans Rosenberg är de tradionellt typiska hundnamnen, som exempelvis Karo, nästan helt borta.

- Det är mycket vanligare med personnamn. Det ska vara lite häftigt och roligt. Vi skrattar när vi hör att den lilla chiuauan heter Ulla-Bella.

Ronja och Nisse leder namnligan

De tio vanligaste namnen på hundar respektive katter som är försäkrade hos Agria 2004:

TT