Dubbelt jubileum för Abba i London

Men bara tre av fyra på plats i dag

Foto: AP
Benny Andersson på väg in i Prince Edward theatre i London.
NYHETER

LONDON

Det är inte ofta stjärnorna får stående ovationer före föreställningen – och sitter i publiken. Men Mamma Mia-ensemblen får ursäkta, på tisdagskvällen satt stjärnorna i publiken, när Björn, Benny och Anni-Frid var på plats i London för Mamma Mia-musikalens femårsdag och Waterloo-segerns 30-årsdag.

Foto: TOMMY MARDELL
Abba anno 1974: Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus.

Den 6 april 1974 inledde Abba en omskrivning av musikhistorien när de vann Melodifestivalen i Brighton med Waterloo. Och den 6 april 1999 förändrade Mamma Mia musikalhistorien när uruppsättningen i London blev startskottet för ett segertåg över världen.

Frågan om det väntade några överraskningar på scen var därför befogad vid tisdagens jubileumsföreställning av Mamma Mia på Prince Edward-teatern i Soho.

– Det tror jag inte, svarade dock Benny Andersson bestämt när han kom på röda mattan.

Men skivbolaget hade andra planer för de tre Abborna som några timmar senare, till publikens och ensemblens dånande jubel, intog scenen efter föreställningen. Musikproducenten Pete Waterman, känd som mannen bakom bland andra Kylie Minogue, presenterade en ”multiguldskiva” i panorama-format för 360 miljoner sålda skivor sedan Waterloo startade Abbas internationella karriär för 30 år sedan.

Effektfull entré

– Och tänk att de inte ens har engelska som förstaspråk, man skäms ju som engelsk musikproducent, suckade Waterman.

Anni-Frid Lyngstad hade gjort den effektfullaste entrén när hon tappade skon på vägen in på scenen.

– Som ni ser har jag inte stått på scen på länge... skrattade hon, solbränd och blond, i mikrofonen.

– Alltför länge, kom rop från publiken.

– Frida, we love you, tjöt andra.

I Storbritannien är Abba fortfarande osannolikt stora, vilket visade sig redan inför föreställningen, på den avspärrade Old Compton Street utanför, då vuxna män grät när de fick en kram av Anni-Frid eller fick skaka Björn Ulvaeus hand.

Osannolikt stora

Få brydde sig om andra stjärnor som skred röda mattan fram, som Chess-primadonnan Elaine Paige och skådespelaren Ian Mckellen, nu med avsevärt kortare vitt skägg än som Gandalf i Sagan om Ringen-filmerna.

Medier från hela världen hade inför tisdagens jubileum spekulerat om att det nu äntligen är dags för Abba att stå på samma scen igen. Väl optimistiska spekulationer, eftersom Agnetha Fältskog på ett tidigt stadium hade aviserat sin frånvaro.

– Jag tror att hon är upptagen med sin nya skiva, sade Frida på väg in till föreställningen.

Världsmusikal

På fem år har Mamma Mia blivit en av världens största musikaler. Den enkla historien om ett bröllop på en grekisk ö, vävd runt de klassiska Abba-låtarna, har dragit in miljarder och ett tiotal uppsättningar går runtom i världen.

Och framgångarna lär fortsätta, något Benny Andersson påstår sig ha vetat hela tiden.

– Om någon för fem år sedan hade frågat mig om detta skulle bli en sådan framgång, om vi skulle stå här nu – så hade jag svarat: ja, troligen, skrattade han på Prince Edwards scen.

Henrik Samuelsson/TT