Olle Stenholm skadad i tumult

Pressombuds- mannen fick stol i huvudet i Sidas lokaler i Stockholm i kväll

NYHETER

Olle Stenholm, Pressombudsmannen, och flera andra skadades vid ett större tumult på tisdagskvällen i Sidas lokaler på Sveavägen i Stockholm.

– Jag fick en stol i huvudet, så det blödde lite grann, säger Stenholm till TT.

Foto: LOTTE FERNVALL
Pressombudsmannen Olle Stenholm.

Tumultet uppstod vid ett seminarium anordnat av Zenit, Sidas ungdomsorganisation, som hade bjudit in organisationen Reportrar utan gränser (Rug). Ämnet var Dawit Isaac, en svensk–eritreansk journalist som sedan två och ett halvt år suttit fängslad i Eritrea.

Olle Stenholm skulle agera moderator. Men både kritiker och anhängare av regimen i Eritrea fanns i lokalen, säger Stenholm.

– De jag känner bland de regimkritiska var oroliga innan. De kände igen flera personer som de identifierat som regimtrogna. De sade: ”Det är ambassaden som skickat dem”.

Spionerat

Ett annat vittne berättar för TT att Rug ville filma seminariet, men flera av deltagarna motsatte sig detta. Det blev ändå så eftersom det var ett öppet möte. Bråket startade vid sjutiden på kvällen.

En videosnutt hade just visats, där den förre eritreanske Stockholmsambassadören – enligt tolkens uppgifter – sade att Isaac spionerat för Danmark. Ett ”absurt påstående”, enligt Stenholm. Det uppfattade publiken som att uttalandet skulle tolkas olika, beroende på översättare.

– Då blev det blixtsnabbt ett jäkla liv. Det flög fullt med stolar genom luften, man välte bord, knuffades och slog sönder en av regimkritikernas kameror, säger Olle Stenholm.

”Blödde lite”

De båda eritreanska grupperna slogs sinsemellan. Men ilskan riktades också mot panelen på podiet. Slagsmålet böljade fram och tillbaka.

TT: Du träffades, vad jag hört, själv av en stol?

– Jag fick en stol i huvudet, så det blödde lite grann. Men det är ingen fara. Värst var det för en annan man, en av de regimtrogna. Han hade uppenbarligen fått en smäll på käften, han blödde och hade tappat en tand, säger Stenholm.

Medverkade vid seminariet gjorde också Folke Löfgren, ambassadör för Sverige i Eritrea, men stationerad i Stockholm. Han lär inte ha kommit till skada.

– Som jag uppfattade det finns det två typer av flyktingar här, en grupp som hade förtryckts av den förra etiopiska regimen och en som förtryckts av den nuvarande eritreanska, säger ett annat vittne till TT.

Anmält

Efter tumultet delade lägren upp sig. När polisen kom togs anmälningar om misshandel, olaga hot och skadegörelse. En hel Zenitutställning om barnarbete gick i kras.

– Vi har anmält förstörelse av vår egendom, säger Staffan Kahn, informatör på Zenit.

Han säger att fem–sex personer skadats i tumultet. Polisen har inte gripit någon.

Olle Stenholm säger att händelsen visar de enorma motsättningar som finns mellan eritreaner i Sverige.

TT: Har du någonsin varit med om något liknande?

– Nej, jag har aldrig varit med om något liknande i Sverige, svarar Stenholm.

Tomas Bengtsson/TT Ola Westerberg/TT