Giftbomb skulle sprängas i Londons tunnelbana

Telefonavlyssning avslöjade terrorplanen

NYHETER

LONDON

Terrorhotet mot London växer.

I går avslöjade brittiska och amerikanska säkerhetsexperter att en bomb, fylld av en giftig, kemisk substans, planerats att förgifta civila människor i Londons tunnelbana.

Foto: PETER VAN DEN BERG
Kemikalierna i bomben som skulle sprängas i tunnelbanan är dödliga i höga doser.

Komplotten, misstänkt att vara planerad av anhängare till terrorgruppen al-Qaida, avslöjades genom avslyssning av telefontrafik mellan misstänkta terrorister.

Hotet försatte Londons antiterrorstryka i högsta beredskap under några timmar i går förmiddag.

Bomb vid Gatwick

Bombexperter klädda i skyddsdräkter genomsökte områden kring vissa tunnelbanestationer och ett par stora varuhus innan den normala trafiken kunde fortsätta.

Det fanns också tecken på att en liknande bomb kunde vara placerad på flygplatsen Gatwick.

I terrorristernas planer ingick uppenbarligen att spränga en bomb som innehöll en kombination av sprängmedel och den kemiska substansen osmiumtextroxid, Os04.

Nära stor katastrof

Osmium är en lätt ädelmetall som har ett legitimt medicinskt syfte i diverse vetenskapliga experiment, men i gasform är ämnet mycket farligt för människors ögon, lungor och hud. Det är till och med att beteckna som dödligt i höga doser.

Enligt BBC:s regeringskällor skulle gasbomben, om den detonerat, ha förorsakat den största katastrofen i Storbritannien på många år.

Peter Wennman