Svenskar gripna för jätterånet

Tre misstänkta anhållna i Göteborg i natt

1 av 2
SPÅRADE TILL SVERIGE Beväpnad polis slår till mot en lägenhet i Göteborg. Tre män som misstänks för inblandning i rånet och polismordet i Stavanger greps och anhölls i natt.
NYHETER

Tre svenskar greps och anhölls på tisdagskvällen i Göteborg för det brutala rånet i Stavanger.

Svenskarna hyrdes, enligt källor till norska Dagbladet, in för att vara med om rånet och utlovades del i rånbytet som ersättning.

Männen spårades genom en av flyktbilarna som hade hyrts på en mack vid Munkebäcksmotet.

De tre gripna är mellan 25 och 35 år, bor i Göteborg och har kopplingar till den så kallade "Albanligan", enligt norska polisuppgifter till tidningen Dagbladet.

- De är anhållna enligt den nordiska utlämningsförordningen, säger Sven Ahlbin, chef för Göteborgspolisens spaningsrotel, till aftonbladet.se.

Det innebär att de är anhållna för att norsk polis begärt dem utlämnade. De är inte delgivna någon misstanke av svensk polis.

- Chefsåklagaren Mats Sällström kommer att pröva i domstol om de ska lämnas ut, säger Sven Ahlbin.

En av männen greps på en adress i Västra Frölunda.

I lägenheten hittade polisen spår efter rånet, skriver VG.

Karta över Stavanger

Några timmar senare greps de andra två på olika ställen i Göteborg, en av dem på en Statoilmack vid Munkebäcksmotet där han just lämnat tillbaka en hyrbil. Han skulle hämta något han glömt i bilen.

Mannen hävdade att han hade varit i Stockholm, men i bilen hittades en karta över Stavanger.

Då hade polisen redan hunnit granska och identifiera mannen på filmer från övervakningskamerorna på macken.

Hyrbilen, en silvergrå Saab, togs in för teknisk undersökning.

Hjärnan bakom rånet

Sven Ahlbin, chef för Göteborgspolisens spaningsrotel, säger att gripandena skedde utan dramatik men vill inte kommentera om fler gripanden är aktuella.

Enligt norska polisuppgifter till Verdens Gang är en kriminell ligaledare i Göteborg en av de gripna. Han uppges vara hjärnan bakom rånet.

Att mannen skulle vara gripen tillbakavisas dock av Sven Ahlbin:

- Nej, han är inte gripen.

Flera svenskar från både Stockholm och Göteborg ska ha kommit till Norge för några dagar sedan, enligt uppgift till Dagbladet.

– Centrala personer i rånarligan i Norge tog kontakt med svenska kriminella för en tid sedan. Det är personer från Östeuropa med krigsbakgrund. De hyrdes in som stöd vid själva tillslaget mot Norges Bank. De hyrdes rätt och slätt in på grund av risken att möta väpnad polis på platsen, säger två källor till Dagbladet.

Polismannen Arne Klungland, 53, sköts ihjäl i rånet mot Norsk kontantservice i Stavanger i måndags morse. Bytet blev minst 20 miljoner kronor, enligt VG.

Samma dag efterlystes fyra kända norska kriminella. Inga av dessa tillhör de gripna i Göteborg, men utredarna i Stavanger tror att rånet var ett samarbete mellan två kriminella grupper i Norge och Sverige.

Förbindelselänken mellan grupperna är en norsk-jugoslavisk 24-åring, enligt VG. Han ska haft täta kontakter med ligaledaren i Göteborg och är nu efterlyst av norsk polis.

De tre gripna i Göteborg misstänks för grovt rån eller medhjälp till grovt rån. Även polismordet ingår i gärningsbeskrivningen.

Utlämnas till Norge

Männen anhölls av chefsåklagare Mats Sällström med stöd av den nordiska utlämningsförordningen.

Nu ska de snarast utlämnas till Norge.

- De har delgivits beslut om utlämnande, säger Sven Albihn.

Tidigare artiklar:

Ökänd liga i Göteborg

Tidigare artiklar om den svenska gangsterliga som pekas ut i samband med rånet och dödsskjutningen i Stavanger.

Lennart Håård, Mattias Lundell, Zendry Svärdkrona, Kerstin Danielson, Hans Österman, Åsa Asplid, Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM