Livstids fängelse för mord på 70-årig man

NYHETER

SANDVIKEN

Livstids fängelse för mord blev straffet för en 26-årig man från norra Hälsingland som i höstas sköt ihjäl en 70-årig man i Ockelbo.

En medbrottsling friades från mordåtalet, men dömdes till sex års fängelse.

Vice chefsåklagare Mikael Hammarström yrkade på att båda männen skulle dömas för mord. Båda hade uppträtt hotfullt och hotat den 70-årige mannen med skarpladdade vapen när han vägrade att lämna ifrån sig sina bilnycklar till de båda kumpanerna som var ute på en rånarturné.

Sandvikens tingsrätt dömde alltså bara den 26-årige man som sköt det dödande skottet för mord. Han fälldes också för grov stöld och grovt rån. Hans jämnårige kumpan fälldes bland annat för försök till grovt olaga tvång och grov stöld.

Morddramat började på kvällen den 20 oktober med att de två hälsingarna tillsammans med en 30-årig man från Gävle maskerade bröt sig in en byggnad i Vansbron. Där lyckades de ta sig in i ett låst vapenskåp och länsa det på sju gevär, en revolver och tre pistoler. Gävlebon lämnade senare sällskapet.

De båda andra flydde i en bil och när en polisbil närmade sig den öppnade en av männen eld mot den med ett hagelgevär.

Poliserna avbröt då jakten och männen svängde in på gårdsplanen till det hus i Ockelbo där den 70-årige mannen bodde.

Rånarna ville skaffa en ny flyktbil. Men den äldre mannen vägrade trots vapenhot att lämna ifrån sig sina bilnycklar. I det tumult som uppstod på bron till mannens hus avlossades det dödande slottet. En granne blev vittne till morddramat.

De två männen från Hälsingland som var kraftigt påverkade av narkotika tog sig därefter in i huset och förskansade sig där. Efter sex timmars belägring gav de upp och överlämnade sig till polisen utan ytterligare skottlossning.

Gävlebon som var med om vapenstölden dömdes till två års fängelse.

TT