Minst 25 dödade i moské i Irak

1 av 2
NYHETER

Minst 25 människor dödades när USA flygbombade ett moskéområde i den irakiska oroshärden al-Falluja på onsdagen, uppgav irakiska källor. Samtidigt svor amerikanerna att krossa den shiamuslimske upprorsmakaren Muqtada al-Sadrs milis.

Närmare 2000 amerikanska marinkårssoldater har trängt in i det sunnimuslimska motståndsnästet al-Falluja på jakt efter dem som i förra veckan mördade fyra civila amerikaner i staden och sedan skändade liken. Strider har rasat i dagar.

På onsdagen anföll USA-styrkorna en moské i staden med en bomb och en raket, rapporterade nyhetsbyråerna. Räden mot moskén beordrades sedan ett 40-tal motståndsmän hade förskansat sig där och skjutit med handeldvapen och pansarskott. Fem soldater dödades av eldgivning inifrån moskén, sade en militär talesman i Washington.

Fann inga döda

Rapporter från platsen tydde först på att männen i helgedomen hade dödats, men den amerikanske befälhavaren Brennan Byrne sade senare att de soldater som efter attacken tog sig in i moskén inte fann några döda där.

-När vi träffade byggnaden trodde jag att vi hade dödat alla banditerna där men de som gick in fann inga banditer i byggnaden, sade Byrne enligt AFP. Han trodde att upprorsmännen kunde ha flytt. På en fråga hur det hade gått till svarade han:

-Jag vet inte.

Ovisst var vad som hade träffats. En annan USA-befälhavare, brigadgeneral Mark Kimmitt i Bagdad, sade enligt Reuters att bomb- och raketattacken hade riktats mot moskéns mur.

-Såvitt jag förstår var vi ute efter en grupp upprorsmän som gömde sig bakom en yttermur vid en moské, inte i själva moskén, sade han. Kimmitt tillade att flygbilder visade att byggnaden inte skadats nämnvärt.

En krigszon

Sjukhuskällor i staden uppgav dock att minst 25 människor dödades och 50 skadades i attacken. Den arabiska tv-kanalen al-Jazira sade att en familj i en bil bakom moskén fanns bland offren.

Staden med närmare 300000 invånare vid floden Eufrat har blivit en krigszon, där många av al-Fallujas 70 moskéer manar till heligt krig. Både män och kvinnor syntes på onsdagen på gatorna med vapen i hand. En korrespondent för al-Jazira sade att maten börjar ta slut i den avspärrade staden. Rök steg från brinnande hus.

-Vi måste hålla ut och kämpa. Detta är vårt land. Vi angrep inte Amerika, Amerika angrep oss, sade den lokale ledaren Abd al-Wahab al-Qaysi till al-Jazira.

I Kirkuk i norra Irak drog tusentals människor ut för att protestera mot USA:s ''massaker'' i al-Falluja. 13 irakier uppgavs ha dödats i de kravaller som följde.

Våldet trappas upp

Medan våldet trappas upp i sunnimuslimska al-Falluja kämpar USA för att kväsa den senaste tidens shiamuslimska revolt i centrala och södra Irak. USA svor att krossa upprorsmakaren Muqtada al-Sadrs milis, den så kallade Mahdiarmén.

-Alliansen och irakiska säkerhetsstyrkor genomför aktioner för att tillintetgöra Mahdiarmén, sade brigadgeneral Kimmitt på en presskonferens i Bagdad.

Den unge predikanten al-Sadrs styrkor har i stort sett tagit kontrollen över städerna Najaf, Kufa och Kut. Hårda strider mot ockupationsmakten har också rasat i al-Nasiriyya, Karbala, Basra och i shiamuslimska delar av Bagdad.

USA förnekar att det rör sig om ett allmänt shiamuslimskt uppror och betecknar Mahdiarmén som ett banditgäng.

TT