Smugglades ut i hemlighet

Saddam bevakas på flygbas i Qatar

NYHETER

LONDON

Saddam Hussein befinner sig inte längre i Irak.

Ex-diktatorn har i största hemlighet flugits till en amerikansk flygbas i arabstaten Qatar.

Där vaktas han av flera tusen amerikanska soldater och hundratals säkerhetsmän.

Foto: AP
USA FRUKTAR FRITAGNINGSFÖRSÖK På flygbasen i Qatar vaktas Saddam Hussein av flera tusen soldater. USA har flyttat honom i hemlighet - utan att informera den arabiska emiratens kungliga familj.

Mycket lite har varit känt om var Saddam hållits gömd sedan tillfångatagandet i december förra året.

Det enda man vet är att han direkt efteråt flögs med helikopter till ett amerikanskt hangarfartyg i Persiska viken. Efter de inledande förhören har det varit höljt i dunkel om var amerikanerna hållt Saddam inspärrad.

Medan det blodiga motståndet mot USA fortsätter över hela Irak - både bland sunni- och shiamuslimer - har de amerikanska ledarna fortsatt vägra att avslöja var Saddam finns.

Inte informerade

Detta har i sin tur medfört att många irakier tror att deras forne diktator fortfarande finns i Irak, troligen i den amerikanska basen Balad, norr om Bagdad.

Men den brittiska tidningen The Independents korrespeondent Robert Fisk avslöjar i dag att Saddam är flyttad till Qatar - och detta utan att ens den arabiska emiratens kungliga familj blivit informerad.

De ständiga och alltmer sofistikerade gerillaattackerna mot amerikanska soldater i Irak förhöjde plötsligt beredskapen för ett eventuellt fritagningsförsök av Saddam.

Därför beslöts att han skulle flygas till Qatar, som räknas som den säkraste platsen i Mellanöstern just nu.

The Indipendent skriver att det enligt gällande Genèvekonvention är fullt lagligt för en ockuperande makt att flytta en krigsfånge från det land där han är medborgare.

Det var alltså därför som amerikanerna, till mångas förvåning, nästan omedelbart gav Saddam Hussein stämpeln "POW" - Prisoner of war (krigsfånge).

Välbevakad

Under tiden i Qatar sägs Saddam vara lika välbevakad som fångarna på Guantanamobasen på Kuba.

Enligt de uppgifter som hitttills kommit fram vägrar han dock fortfarande att samarbeta med förhörsledarna från FBI och CIA. Han intar fortfarande en mycket ignorant och nonchalant attityd.

Bara sex veckor efter hans infångande hade en krigstribunal, bestående av 45 irakiska advokater, 15 domare och ett team av amerikanska rådgivare, satts upp i Bagdad. Men källor i Irak säger till The Independent att ingen rättegång kommer att hållas före det amerikanska presidentvalet i november.

Peter Wennman