Våldsamma strider i natt

Många civila bland flera hundra döda

NYHETER

Våldsamma strider på flera fronter skakade Irak i natt.

Grupper av sunni- och shiamuslimer har gått ihop i attacker mot ockupanterna.

Bland de som dödats finns den radikale prästen Moqtada al-Sadrs utsände man i Karbala.

Foto: AP
Amerikanska soldater tar skydd under en eldstrid i utkanterna av Fallujah.

Stridigheterna i Falluja och på andra håll i Irak kopplas till den shiamuslimske extremististprästen Moqtada al-Sadr, 30.

Han utsågs till "laglös" av USA i måndags efter att han anstiftat en rad våldsdåd och oroligheter, men har ännu inte gripts.

I går påstås han ha flytt till Najaf, cirka 16 mil söder om Bagdad, efter att ha hållt sig gömd i en moské i Kufa.

- Han tror att i det nya Irak, som i det gamla Irak, ligger makten hos den som har vapen. Det är en oacceptabel vision för Irak, sa USA:s civile ledare Paul Bremer till CNN i går, samtidigt som de blodiga slagen utspelades på flera håll i Irak.

Enligt en talesman för irakiska polisen har al-Sadrs utsände i staden Karbala dödats. Murtada al-Mussawi dödades av polska soldater i samband med våldsamma strider i den heliga stadens centrum.

Hundratals döda

Bara i Falluja kostade sammandrabbningar mellan al-Sadrs anhängare och koalitionssoldater 64 irakiers liv och 12 amerikanska marinkårssoldaters liv, enligt obekräftade uppgifter i natt.

Tillsammans med dödade på andra platser i Irak igår innebär det att minst 30 amerikaner och ett par hundra irakier dödats de senaste dagarna.

Stridigheterna intensifierades efter att al-Sadr-anhängare skändade kropparna efter fyra amerikaner som dödades i staden Falluja.

Simone Söderhjelm, Fredrik Virtanen