Hitta rätt vin till rätt rätt i påsk

Experterna: Här är viner för hela påskhelgen

NYHETER

Att hitta påsköl är ingen konst. Bryggerierna klämmer ju ur sig speciella brygder till helgens övningar.

Knepigare då att hitta viner - så vi har plockat ut vita, röda och lådor som passar till maten på påskbordet. Våra vinexperter Ulrika Karlsson och Camilla Settlin matchar påskmaten med lämpliga viner.

Rött till lammsteken

Emiliana Vineyards Cabernet Sauvignon (2003)

Ett fynd i sin prisklass. Cabernet sauvignondruvan sätter sin prägel i både doft och smak av svarta vinbär, plommon och lätt vaniljton. Ungdomligt, smakrikt och eldigt med balanserad syra och medellång eftersmak. Ett bra allroundvin, gott på egen hand eller till kötträtter med inte alltför kraftiga tillbehör.

Château Kefraya les Bretèches, 2002 (32043) Libanon, 80 kronor

Det hela började med Château Musar och har fortsatt med ett antal trevliga viner från Bekaa i Libanon. Château Kefraya är ett bra vin, det enda vi har att anmärka mot är priset, lite för högt för det vi får. Visserligen god med stor smakrikedom och ok fruktkoncentration. Tydlig strävhet och balanserad syra är andra positiva komponenter.

Vitt till laxen

Graham Beck chardonnay viognier, 2003 (15515) Sydafrika, 69 kronor

Högsta betyg för generöst, billigt vitt från Sydafrika. Modernt och smakrikt med oväntat stor fruktkoncentration med tanke på det ringa priset. Helheten genomsyras av tropiska frukter som melon och mango med tydliga toner av vanilj och rostade ekfat. Publikfriande vin som lämpar sig väl med grillad fisk och kyckling.

Allegro Grecanico Catarratto (2001)

Allegro är aromatiskt med intensivt blommig karaktär. Doften är tydligt blommig med inlägg av päron och äpplen. Smaken är flörtig med inslag av honungsmelon, grapefrukt och gula äpplen. Bra kvalitet, i lite udda stil, till bra pris.

Bästa boxarna till buffén

Rött: Chill Out Shiraz, 2002 (22826) USA, 169 kronor

Lika bra på låda som i flaska tillhör inte vanligheterna. Denna amerikanare har en sydfransk touch med tydlig bitterhet i eftersmaken. Doften är gräsig med inslag av kryddor och choklad. I smaken finns vanilj, peppar, mörka bär och choklad. Riktigt trevligt för billig penning.

Vitt: 35 South chardonnay (6610) Chile, 199 kronor

Högsta betyg för detta bag-in-box-vin som ger oss riktigt stor smakrikedom till billigt pris. Vår enda invändning är aningen för mycket smak av vanilj, något som stör mindre i kombination med mat, förslagsvis fisk och kyckling. Generös doft och smak av melon och gula plommon. Därtill ekfat och som sagt, mycket vanilj.