Aschberg skjuts med el-pistol i tv

50 000 volt skickades genom kroppen: Det var fruktansvärt

1 av 6 | Foto: insider
Elchock Robert Aschberg testar tasern - det el-vapen som polisen vill skaffa. Och han vittnar om att det fungerar: - Man blir hjälplös, säger han.
NYHETER

Här får Robert Aschberg 50 000 volt genom kroppen.

Frivilligt har han gått med på att bli skjuten med den el-pistol svenska polisen länge velat ha, men ännu inte fått.

- Det är fruktansvärt. Man är helt hjälplös, säger han.

Den lysande punkten från pistolens lasersikte fixeras vid lårmuskeln. En ångestladdad sekund dröjer innan de hullingförsedda pilarna skjuts iväg med en ljudlig smäll.

Pang.

- Aaah... aj... djävlar, stönar Robert Aschberg när 50 000 volt strömmar genom kroppen på honom. Hans ena ben slås bakåt av el-chocken och han hänger som en trasa i armarna på de två män som stöttar honom.

Strömmen är på i tre sekunder.

Helt hjälplös

- Man är helt hjälplös, kan inte kontrollera en enda muskel. Men smärtan går över på en gång. Det var så obehagligt att jag skrattade av lättnad när strömmen stängdes av.

Var du inte rädd?

- Nja, jo lite kanske precis innan han sköt.

El-pistolen slår tydligen ut all muskelkontroll. Bajsade du på dig?

- Nej, det gjorde jag inte. Men folk på redaktionen hade föreslagit att jag skulle ha vita linnebyxor på mig.

Testet gjordes för programmet Insider som granskat polisvåld. Enligt reportaget visar lång erfarenhet i Nordamerika och Storbritannien att taser-pistolen kan rädda liv.

- Den som träffas av pilarna blir helt utslagen och kan förses med handfängsel tämligen enkelt. Jag tror att en taser är mindre farlig än en felvänd batong, säger han.

Utrusta poliser

Det tror också Roger Alvefuhr på Rikspolisstyrelsen. Han är ansvarig för polisens beväpning och hoppas kunna utrusta svenska poliser med taser så snart som möjligt.

- Det här hjälpmedlet har använts i mycket kvalificerade polisingripanden där man definitivt skulle behövt använda sitt tjänstevapen annars. Polisens uppgift är att gripa och lagföra människor - inte skjuta ihjäl dem. Därför tror jag att taser passar oss, säger han.

Men varför tar det då så lång tid att införa det?

- Det finns regler som vi måste följa, tester som måste göras och beslut som måste fattas. Om jag fick tillstånd att gå förbi byråkratin skulle det gå mycket fortare. Men nu har vi de här reglerna att hålla oss till.

Fotnot: Bilderna är från programmet Insider som visas på TV3 klockan 22.00 i kväll.

Pistolen skjuter fast el-hullingar

Olle Castelius