USA: Moskéer inte undantagna som mål

NYHETER

Washington

USA tänker fortsätta att anfalla moskéer och heliga byggnader om motståndsmilis använder dem för krigföring.

Det sade generalen Mark Kimmitt, en av USA:s högsta militära chefer i Irak, efter onsdagens anfall mot en moské i motståndsfästet al-Falluja där minst 25 människor tros ha dödats.

- Den (moskén) har en särskild status enligt Genèvekonventionen, som säger att den inte får anfallas. Emellertid kan den anfallas när det finns ett tvingande militärt behov, sade Kimmitt.

Enligt Kimmitt kommer USA även i fortsättningen att anfalla heliga byggnader, om man misstänker att rebeller använder dem som bas eller vapenupplag.

I al-Falluja dödades fem amerikanska marinkårssoldater av eldgivning med handeldvapen och raketgevär inifrån moskén, enligt koalitionens talesmän. Svaret kom i form av en Hellfire-robot från en helikopter, följd av två 225-kilos laserstyrda bomber mot moskéområdet.

Staden al-Falluja med omkring 300 000 invånare är omringad av amerikanska trupper sedan förra veckans lynchning och skändning av fyra civila amerikaner. Enligt AFP manar stadens samtliga moskéer till motstånd och heligt krig mot ockupationstrupperna, vilket spelar dem i händerna som vill utmåla stridigheterna som ett krig mellan religioner.

- Att angripa en helig plats med militära medel är politiskt oklokt. Det kommer att stödja politiska grupper som anser att detta är ett religionskrig och att USA är ute efter islam och inte Saddamanhängare, sade den förre toppdiplomaten Thomas Hammarberg till TT på onsdagen.

Kerstin Furubrant på Utrikespolitiska institutet är desto mindre kritisk.

- Krig är krig. Många tror att de kan utnyttja moskéer och kyrkor för att få en fristad. Att helgedomar angrips i krig är inget unikt, säger hon.

Vad som ger USA ny huvudvärk är att man nu verkar möta motstånd från såväl sunni- som shiamuslimer.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM