Så startas heliga krig

Man skändar inte lik, bombar inte moskéer

NYHETER

Vissa saker gör man bara inte. Inte ens i krig.

Att bomba en moské hör definitivt dit. Liksom likskändning.

Med sin hämnd ställer sig USA vid samma skampåle som likskändarna.

Kriget intensifieras och ännu ett steg tas bort från frihet och demokrati i Irak.

Våldsspiral Hit förs offer efter USA:s attack mot en moské i Falluja. Motståndsmännen blir nu allt fler för varje månad ockupationen pågår.

USA bombade medvetet moskéområdet sedan motståndsmän tagit sin tillflykt dit och sköt mot amerikanerna.

På ett sätt förståeligt men ändå oförlåtligt.

Motståndsrörelsen passerade en gräns när fyra döda amerikaner stympades och släpades efter bilar. Med attacken mot moskén passerar ockupationsmakten en annan gräns. Antalet döda är inte det avgörande. Symbolhandlingen att angripa en helig plats är det som trappar upp våldsspiralen.

En signerad inbjudan till "jihad". I början av ockupationen pratade USA om "frihet" och "återuppbyggnad". Orden ur militärbefälhavarnas mun i dag är "förstöra" och "stridsoperationer".

En tydlig indikation på att vi är på väg tillbaka mot ett fullskaligt krig. En sådan intensitet i striderna har vi inte sett sedan Bagdad föll för nästan precis ett år sedan.

Tvåfrontskrig

Förr var de Saddam-trogna fienden. Shiamuslimers uppror under den militanta prästen Muqtada al-Sadr innebär att USA tvingas utkämpa ett tvåfrontskrig.

En undran är om USA medvetet försöker provocera fram än större kaos i Irak. Först provokationerna som ledde till shia-upproret och nu bombningen av en moské. Letar USA efter skäl att stanna kvar i Irak eller är det bara hämndbegäret som blev för starkt?

Även kulturellt blinda amerikaner måste begripa att följden bara kan bli ökat våld.

Att med den taktiken försöka vinna anhängare till demokrati i Irak är som att försöka släcka en brand med bensin.

Hårdare motstånd

Motståndsmännen är för många för att USA ska kunna utrota dom. Dom har blivit fler för varje månad som ockupationen varat.

USA litar helt till sin militära överlägsenhet. Men ju starkare våld USA använder desto hårdare blir motståndet. Särskilt när många av offren är kvinnor, barn och andra civila.

Krigets nya farliga fas kommer mindre än 90 dagar innan USA ska lämna över det civila styret till irakierna själva. Anarkin breder ut sig ju närmare 30 juni vi kommer.

Inbördeskrig

Ändå framhärdar president Bush i att tidsplanen ska hållas. Överlämnandet är en viktig symbolhandling som ska visa amerikanska folket att ett slut på eländet är i sikte. Det ska hjälpa Bush att bli omvald.

På pappret en smart plan som i verkliga livet kan sluta med att flyttlasset går från Vita huset.

För vad händer om överlämnandet slutar i än värre kaos? I dag är vi närmare ett inbördeskrig än fria val.

Då kan Irak istället bli Bushs fall.

Moskéattacken är ett steg i den riktningen.

Wolfgang Hansson