Irakisk milis har civila japaner som gisslan

Hotar döda gisslan om Japan inte lämnar Irak

1 av 2 | Foto: AP/APTN
Tre civila japaner har tillfångatagits i Irak av en tidigare okänd grupp som kallar sig Saraya al-Mujahidin. Även sju sydkoreanska civila tillfångatogs men frisläpptes under torsdagen.
NYHETER

Tre japaner har tagits som gisslan i Irak, uppger arabiska tv-kanalen al-Jazira.

Milismän hotar nu att bränna gisslan levande om japanska trupper inte lämnar Irak inom tre dagar.

En talesman för extremistiske shialedaren Muqtada al-Sadrs lokala milisstyrka i Bagdad meddelade på torsdagen att man tagit "soldater från alliansen" som gisslan, uppger AFP.

Hotar att bränna gisslan levande

Först utpekades fångarna som spanjorer. Senare kom uppgifter om att flera civila utlänningar, bland dem en kvinna, tagits som gisslan av milisen.

Två är japanska journalister, den tredje japanen är deras assistent.

Den arabiska tv-kanalen al-Jazira visade strax efter klockan 14 svensk tid bilder av japanerna, som tillfångatagits av en ny hittills okänd irakisk milisgrupp kallad Saraya al-Mujahidin.

Milisen hotar att bränna fångarna till döds om inte Japan inom tre dagar drar tillbaka sina trupper från Irak.

En talesman för regeringen i Tokyo sa i ett kort uttalande att man trots kidnappningarna inte har något avsikt att dra tillbaka den japanska styrkan från Irak, uppger AP. Den japanska regeringen kräver att de tre i gisslan friges omedelbart.

Förutom japanerna tillfångatogs även sju sydkoreanska missionärer. Samtliga sju frigavs senare under eftermiddagen, uppger AP.

Dessutom rapporteras att två hjälparbetare från Jerusalem också kidnappats. Bägge är av arabiskt ursprung och bosatta i östra Jerusalem, rapporterar israeliska tidningen Haaretz nätupplaga.

Lik på gatorna

Samtidigt fortsatte oroligheterna på flera ställen i Irak. De blodiga striderna i Saddamtrogna staden Falluja har nu krävt mellan 280 och 300 irakiska liv, meddelade sjukhusansvariga på torsdagen.

Enligt franska nyhetsbyrån AFP:s utsända syntes lik på gatorna och minst 400 personer har skadats i de våldsamma striderna.

USA:s häftiga motoffensiv kom efter dödandet och likskändningen av fyra civila amerikanska säkerhetsvakter i Falluja i slutet av mars.

- Efter den händelsen inleddes operationen, sa USA:s befälhavare i Irak Ricardo Sanchez vid en direktsänd presskonferens i Bagdad på torsdagen.

Pekar ut al-Sadr

Sanchez pekade tydligt ut den extremistiske shialedaren Muqtada al-Sadr och hans milis som det viktigaste målet för koalitionens nuvarande attacker.

- Vi har gjort stora framsteg i Falluja och Sadrs milis har decimerats kraftigt, sa Sanchez.

- Koalitionsstyrkor kommer att fortsätta attackera och döda motståndare tills Muqtada al-Sadr överlämnar sig eller hans milis har tillfångatagits.

- Vi kommer att fortsätta attackerna tills Sadrs inflytande är borta.

USA tappar kontrollen i flera städer

Sanchez medgav också att alliansen tappat kontrollen i städerna Najaf och Kut i södra Irak, där al-Sadrs milis nu har kontrollen.

Enligt en medlem av Iraks styrande råd pågår redan förhandlingar mellan koalitionen och al-Sadr om hur upproret ska kunna avbrytas.

- Det pågår diskussioner med al-Sadr om hur hans uppror ska kunna avbrytas och om att han ska gå med på att överlämna sig till rättvisan, säger rådsmedlemmen Adnan Pachachi till tv-kanalen al-Jazira.

Nära 500 dödade på en vecka

Här möter USA nytt motstånd

Caroline Olsson