Här kom de över 30 miljoner

Efterlysta polismördarna kan ha fått hjälp i Sverige

Foto: Pressens bild
jagas i sverige Rånbytet från banken i Stavanger blev det största i Norges historia. I norska pengar uppskattas det till 30 miljoner kronor. En stor summa ska även vara svensk valuta. Det är nu en av flera detaljer som fått polis att tro att männen kan ha tagit sig till Sverige.
NYHETER

Fyra tungt kriminella män jagas nu för polismordet i Norge.

Männen - som beskrivs som mycket farliga - kan ha tagit sig till Sverige.

Svensk polis känner till två av dem sen tidigare.

Svensk polis har fått uppgifter om att någon eller några av de efterlysta polismördarna flydde i en bil mot den svenska gränsen efter bankrånet och mordet på en polis i Stavanger i måndags morse.

- Dom kan ha lämnat flyktbilen och fått hjälp över gränsen till Sverige, säger en av spanarna. Björn Andersen, polisinspektör vid polisen i Stavanger, säger till Aftonbladet:

- Vi har just nu ett mycket intensivt och gott samarbete med svensk polis.

Polisen bygger sin teori på att en av de fyra männen, en 37- åring, sedan tidigare har starka kopplingar till Sverige. Han ska ha bott här i fem år och arbetade då som lastbilschaufför.

Planerad flykt

Trots att han var norrman, så registrerades 37- åringen med personnummer i en polisutredning Sverige i slutet på 80-talet, då han var misstänkt för ekobrott.

Polisen tror att han har kvar kontakter i Sverige och fått hjälp att planera flykten.

När 37-åringen i början på 90-talet återvände till Oslo blev han den nu utpekade 35-årige ligaledarens närmaste man.

37-åringen har ett digert kriminalregister i Norge. Han dömdes bland annat 1996 till tre och ett halvt års fängelse för ett postrån.

Han har också dömts för bedrägerier, bilstölder och vapenbrott. Vid ett tillfälle greps han beväpnad med ett hagelgevär, ett automatgevär och elektronisk övervakningsutrustning.

Värdetransportrån

Under sina år i Oslo har han enligt polisen kopplats till flera grova rån, men sedan avförts från brottsmisstankarna.

Vid rånet - bytet uppskattas till drygt 30 miljoner norska kronor och är därmed det största i Norges historia - kom gärningsmännen över stora summor i svensk valuta.

Även detta faktum får polisen att tro att männen kan ha tagit sig till Sverige.

Ytterligare en av de jagade männen, en 28-årig jugoslav som bott i Norge sedan 1993, har figurerat i svenska utredningar.

Mannen har bland annat dömts till fem månaders fängelse i oktober 2002 för att ha varit mellanhand i ett värdetransportrån i Oslo.

I Göteborg har samtidigt tre unga män med kopplingar till den så kallade Albanligan gripits som misstänkta för inblandning i rånet.

Tidigare artiklar:

Oisín Cantwell