Räddade - tack vare hundarna

NYHETER

EKERÖ

De sov när villan började brinna.

Men hundarna räddade hela familjen.

- Vi hade inte vaknat om Pippi och Roy inte hade skällt, säger Arne Damm, 52.

Foto: MATTIAS CARLSSON
HJÄLTAR Henrik Damm, 18, med springer spaniel-hundarna Pippi och Roy. När huset brann började båda att skälla. På så sätt räddade de livet på fyra vuxna och tre barn, som låg och sov på övervåningen.

Sent på tisdagskvällen började familjen Damms villa på Ekerö att brinna. På övervåningen i huset befann sig fyra vuxna och tre barn. Alla sov.

Plötsligt började hundarna Pippi och Roy, båda springer spaniel, att skälla.

- Jag klev upp ur sängen för att försöka få tyst på dem. Då upptäckte jag att det brann i allrummet på övervåningen, berättar Arne Damm.

I ett mindre hus intill bor sonen Henrik, 18.

Lågor från balkong

- Jag hade precis lagt mig när jag hörde hur det small till. När jag kollade ut genom fönstret såg jag stora lågor slå ut från balkongen, säger han.

Henrik sprang över till huset för att väcka sin familj och få dem i säkerhet. Han mötte dem vid ytterdörren. I en husvagn som stod intill villan låg storasyster Susanna, 25, och sov. Henrik skyndade dit för att väcka henne. Allt gick mycket snabbt.

- Vi hann inte få med oss några saker alls. Två minuter efter att vi kommit ut på tomten brann det för fullt på hela övervåningen, säger Henrik.

Brann ner till grunden

Sex minuter senare var brandkåren på plats. Men då var det försent. Familjen kunde inte annat än se på när deras hem brann ner till grunden.

- Det går inte riktigt att fatta vad som hänt. Det här huset byggde jag 1977 och nu är det borta. Det kommer säkert att ta upp till ett år innan vi byggt ett nytt, säger Arne Damm.

Familjen är tacksam över att fortfarande vara vid liv. Hundarna Roy och Pippi är deras hjältar.

- De kände på sig att något var fel och började skälla. Utan dem hade vi kanske aldrig hunnit ut, säger Arne Damm.

Annacarin Falk